A Chelsea-tulajnak az ellenfélnél is volt játékosa

A Chelsea-tulajnak az ellenfélnél is volt játékosa

Azóta már betiltott gyakorlatot folytatott egy offshore cég.

Roman Abramovicsot, a Chelsea tulajdonosát rivális csapatok futballistáihoz is üzleti érdekeltség fűzte – derült a FinCEN-aktákból.

Ahogy azt az Infostart is megírta, több mint kétezer olyan jelentés szivárgott ki a nemzetközi médiában, melyben bankok ügyfeleik potenciális pénzmosási tevékenységeiről számolnak be az egyik amerikai pénzügyi felügyeleti szervnek. Az iratok alapján a BBC Panorama című műsorába kinyomozta, hogy az egyik Brit Virgin-szigeteki offshore cég, a Leiston Holdings mögött az orosz üzletember áll.

A társaság úgynevezett harmadik félként birtokolta több futballista játékjogát. Ez a gyakorlat még 2006-ban, Carlos Tévez és Javier Mascherano ügyében vált szélesebb körben ismertté, akkor a West Ham egy tanácsadó cégtől, nem pedig klubjuktól vette meg a két argentint. Az eset következtében Angliában 2008-ban betiltották ezt a lehetőséget, de a nemzetközi futballban egészen 2015-ig élt.

Harmadik félként a befektetők megszerzik egy játékos tulajdonjogát, vagy annak részét általában anyagilag nehéz helyzetben lévő egyesületektől, így viszont a későbbi értékesítésként is hozzájuk, és nem a csapathoz folyik be az eladásból a pénz.

Hírdetés

Az Abramovicshoz köthető cég a perui válogatott Andre Carillo kereskedelmi jogainak 50 százalékát szerezte meg, amikor egymillió eurót kölcsönzött a portugál Sportingnak, segítve a futballista megszerzését. A megállapodás kimondta, hogy ha játékosért 6 millió euróért magasabb ajánlat érkezik, és azt a Sporting nem fogadja el, akkor annak a 45 százalékát a Leistonnak megfizetnie. Emellett szezononként 127 ezer eurót volt köteles fizetni a portugál csapat a cégnek.

A Chelsea és a Sporting a 2014-2015-es BL-szezonban egy csoportban szerepelt, és Carillo mindkét meccsen játszott. Így

Abramovicsnak egyszerre 12 játékosa volt a pályán.

A Leistonnak még két Sporting-játékosban volt érdekeltsége: Gael Etock és Valentim Viola is az offshore céghez tartozott.

Az orosz milliárdos szóvivője a BBC-vel azt közölte, hogy nem történt semmilyen szabályszegés.

Nyitókép: ANDY RAIN

Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »