A bűnbakkeresés már jól megy Budajnak és Sulíknak, csak a Sajót kellene megmenteni végre

A bűnbakkeresés már jól megy Budajnak és Sulíknak, csak a Sajót kellene megmenteni végre

Budaj minisztériuma szerdán elhatárolódott Sulík minisztériuma keddi közleményétől, amelyben Sulíkék tiltakoztak Budajék hétfői állításai miatt. Folytatódik a Sajó-saga.

A környezetvédelmi miniszter Ján Budaj (OĽaNO) hétfői sajtótájékoztatóján a ma7.sk portál kérdésére elmondta, hogy az elmúlt három hónapban a Richard Sulík (SaS) vezette gazdasági minisztérium semmilyen magyarázatot nem adott arra, miért szemlélte tétlenül a Sajón lejátszódó környezetvédelmi katasztrófát, miközben annak elhárítása a Sulík-féle minisztérium hatáskörébe tartozna, mivel egy régi bánya aknáiból ömlik a folyóba a szennyezett víz.

Budaj miniszter megerősítette azt a korábbi kijelentését, hogy elvárja kollégájától, mondja el, milyen szubjektív és objektív okai voltak ennek a hozzáállásnak, hiszen, mint ahogy a hétfői tájékoztatón megtudtuk, az első érdemi munkák csak május utolsó hétvégéjén kezdődtek el. Szinte napra pontosan három hónappal az után, hogy a folyó szennyeződésének első jelei a nyilvánosság előtt is ismertté váltak. (Többek között Orosz Örs, a Szövetség párt egyik vezetője felderítő munkájának eredményeként is.). Budaj hétfőn elmondta, hogy a kormány elé kellett tárnia a gazdasági minisztérium tétlenségét, és csak ez után kapott „szabad kezet”, hogy ténylegesen eljárást kezdeményezhessen. Ez volt hétfőn.

Kedden, szintén portálunk kérdése alapján sajtóközleményt fogalmazott a Budaj által megkritizált gazdasági tárca, amelyben kifejtették, hogy a minisztérium alá tartozó Vasércbányák állami vállalat nem az a bánya, amelyik a vizet szennyezi, homályos utalást viszont tettek arra, hogy a Vasércbányák korábbi vezetése gondatlanul járt el egy korábban ott tevékenykedő másik vállalattal való közös munka során.

Hírdetés

Ez azonban a mostani vezetést semmilyen módon nem érinti, sőt, büntetőfeljelentést is tettek a felelősség megállapítására. A gazdasági minisztérium ezen kívül több mulasztást és téves hatásköri értelmezést is a környezetvédelmi minisztérium nyakába varr, hogy aztán közleményük végén a győztes önelégülten leereszkedő nyugalmával jelentsék ki, a jövőben a két tárcának sokkal konstruktívabban kell együttműködnie.  A gazdasági minisztérium közleményéről itt olvashatnak bővebben.

Nos, Ján Budajt, –  aki környezetvédőként már a kommunista rendszerben sem hagyta magát egy sokkal veszélyesebb ellenféltől elnémítani – nem lehetetett egy megfellebbezhetetlennek tűnő állásfoglalással leállítani, s így lapunknak szerdán már kérdést sem kellett feltenni, a környezetvédelmi minisztérium magától is reagált Sulíkék keddi állításaira és kiadott egy újabb sajtóközleményt, amelyben az ellenoldal keddi állításait cáfolják.

A szerdai anyag terjedelmében is túltesz a konkurens minisztérium keddi szövegén, és részletesen tárgyalja a gazdaságiak mulasztásait, amelyek fő kiindulási alapja az, hogy mivel bánya okozta szennyeződésről lévén szó, a fő eljáró hatóságnak a Bányaigazgatóságnak kell lennie, s minden további eljárás ebből vonatkoztatható. A Bányaigazgatóság pedig a gazdasági minisztérium felügyelte intézmény. Röviden, a bányák fő hivatala mulasztott a törvény előírta kötelezettségeiben. A környezetvédelmi tárca saját pozíciójának tisztázására elmondja, nekik nem, hogy joguk nincs a bányaterületekre belépni, de alárendelt intézményeinek sem felszerelése és jogosultsága, de szakemberi gárdája nincs arra, hogy ilyen tevékenységekbe kezdjenek vagy azokat irányítsák. A bányákkal kapcsolatos problémákra szakosodott szakemberek éppen, hogy az állami bányaügyi igazgatóságon, illetve azok mentőegységeiben, valamint a Vasércbányák állami vállalat kötelékében fejtik ki tevékenységüket. A tényleges eljárás és annak kezdeményezése tehát az ő kötelességük. 

A környezetvédelmi közlemény is gáláns a lezárásban, ők azt emelik ki, hogy támogatják Sulíkék azirányú törekvését, hogy állandó pénzalapot hozzanak létre a működő bányavállalatok befizetéseiből, hogy abból a munkák végeztével állagmegóvást és más biztonsági és megelőző munkákat lehessen finanszírozni.

Mi „érdeklődve” várjuk, hogy csütörtökön lesz-e folytatása az üzengetésnek. Ha igen, arról természetesen beszámolunk a ma7.sk olvasóinak. Az viszont biztosnak tűnik, hogy a Sajóról már mintha meg is feledkeztek volna a vitatkozó felek


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »