A bukás küszöbén a román miniszterelnök, koalíciós partnere benyújtotta ellene a bizalmatlansági indítványt

A bukás küszöbén a román miniszterelnök, koalíciós partnere benyújtotta ellene a bizalmatlansági indítványt

A péntek esti ülésen a kormánykoalíciót alkotó mindhárom alakulat kitartott eddigi álláspontja mellett, így nem sikerült megállapodásra jutni – jelentette be Dan Barna.

Az USR PLUS társelnöke azt is közölte, hogy alakulata benyújtotta a kormány megbuktatását célzó bizalmatlansági indítványt, és minisztereik jövő hét elején lemondanak. Amennyiben az indítvány nem megy át a parlamenten, az USR PLUS ellenzékben marad. Hozzátette, jó lenne, ha a román politikában nagyobb jelentősége lenne az adott szónak, a kormányprogramban előírtak betartásának. Florin Cîțu miniszterelnök nem tartotta be a szavát, ezért alakult ki a jelenlegi helyzet – nyomatékosította.

Dan Barna arról is beszélt, hogy a Victoria-palotában folytatott egyeztetések során az USR PLUS képviselői ellenvetésüknek adtak hangot az Anghel Saligny országos beruházási tervet jóváhagyó sürgősségi rendelet elfogadásával kapcsolatban. Állítása szerint nem foglalták bele a tervezetbe az USR PLUS által javasolt módosításokat, ugyanakkor – véli – a projektnek az USR PLUS akarata és hozzájárulása nélküli elfogadása Florin Cîțunak a koalíció fenntartásával szembeni „teljes érdektelenségéről” árulkodik.

„Megértettük a kormányfő üzenetét: nem akarja a folytatást, így aztán benyújtottuk a bizalmatlansági indítványt” – fogalmazott.

Hírdetés

A másik társelnök, Dacian Cioloș hangsúlyozta, az USR PLUS továbbra is a kormánykoalíció tagja kíván maradni a PNL és az RMDSZ mellett, de más miniszterelnökkel az élen.

‘Megpróbáltuk meggyőzni koalíciós partnereinket arról, hogy egy kormánynak olyan miniszterelnökre van szüksége a működéshez, aki bizalmat sugall. Kollégáink azonban kitartottak Florin Cîțu támogatása mellett, ezért ehhez a parlamenti eljáráshoz folyamodunk annak érdekében, hogy más miniszterelnökkel dolgozhassunk tovább. A PNL-vel és az RMDSZ-szel közösen akarjuk folytatni, nem áll szándékunkban más kormányzati konstrukcióba belépni’ – mondta.

Hozátette: nevetségesnek találná, ha a bizalmatlansági indítvány sikere esetén ismét Florin Cîțut nevesítenék a kormányfői tisztségbe.

Cioloș szerint az USR PLUS vállalja a bizalmatlansági indítvány benyújtásának minden következményét. ‘Az utolsó pillanatig igyekeztünk maradni, hogy megvalósítsuk a reformokat, de mind ez idáig nem sikerült. Önök is látták, hogy Cîțu miniszterelnöknek mások a prioritásai’ – nyomatékosította. 


Forrás:erdely.ma
Tovább a cikkre »