A Bogyó és Babóca szerzőjével Pozsonyban

A Bogyó és Babóca szerzőjével Pozsonyban

Pozsonyban a Csemadok-székház nagy termében gyermekrajz-kiállítással egybekötött meseprogramot tartott a nagysikerű Bogyó és Babóca gyermekkönyvek szerzője, Bartos Erika. Az írónő amellett, hogy mesélt, dedikálta is a gyerekeknek a magukkal hozott könyveket.

A Bogyó és Babóca első kötete 2004-ben jelent meg Bartos Erika rajzaival és szövegével, a Pozsonyi Pagony könyvkiadó gondozásában. A legkisebbek gyorsan megszerették a csigafiú és a kedves katicalány történeteit, és a sorozat népszerűsége egyre nagyobb lett. Az első kötetet sok új sorozat követte, majd 2010-ben megszületett belőle az első rajzfilm is, ekkor már 12 kötete volt a sorozatnak. A rajfilm figuraterveit is Bartos Erika rajzolta, és a gyerekek által nagy közkedveltségnek örvendő Alma együttes zenésítette meg.

Azóta a Bogyó és Babóca számos nemzetközi elismerést is szerzett és több nyelven is megjelent, nem csoda, hogy a Pozsonyban összesereglett mintegy 150 gyerkőc is fejből fújta a szereplőket, és az író sorozattal kapcsolatos valamennyi találós kérdésére hibátlanul válaszolt.

Bogyó, a csigafiú, Babóca, a katicalány, Baltazár, a méhecske, Pihe, a lepkelány, Vendel, a szarvasbogár, Lili, a rózsabogár, a Csillaglány, Katica Kata és a többiek kedves ismerősökként köszöntek vissza, a gyerekek mindent tudtak róluk.

Bartos Erika egy csodaszép mesével tette varázslatosabbá a pozsonyi magyar óvodások és iskolások péntek délelőttjét, és elhozta hozzájuk a Bogyó és Babóca lapozósorozatának új tagjait is, például Sün Somát. Az április végén megjelenő új könyvből megtudhatjuk, kik Sün Soma legjobb barátai, alszanak-e téli álmot a sünök, és megismerkedhetünk az erdő gombafajtáival is.

A hangulat remek volt a teremben, az ötlet meg: összehozni Pozsony magyar oktatási nyelvű óvodáinak és alapiskoláinak gyerekeit, kiváló és látványnak sem volt mindennapos.

Hírdetés

A mesedélelőtt ötlete úgy született, hogy a Csemadok vezetőségével beszélgettünk arról, hogy olyan programok is kellenének, amelyekkel a kisebbeket is behozzuk a Csemadokba.

Megjelent az elmúlt időszakban már kórus itt, a JAIK is elég sok rendezvényét hozza ide, de a legkisebbeket is be akartuk hozni, hogy megismerjék a székházat, legyen fogalmuk arról, hol van a Csemadok, és egy olyan élményt szerettünk volna adni neki, amely maradandó lehet a Csemadok megalakulásának 75. évfordulója kapcsán” – mondta Kaszás Kornél, a Csemadok Petőfi-ösztöndíjasa, az esemény szervezője.

Az ötletet tulajdonképpen az egyik anyuka adta, aki azt mondta, nagy álma, hogy elhozza egyszer a gyerekeknek ide is a Bogyó és Babóca szerzőjét, Bartos Erikát, tudtuk meg Kaszás Kornéltól, akinek szöget ütött a fejében az ötlet, és mindjárt meg is írta az első e-mailjét ezzel kapcsolatban Bartos Erikának, aki nagyon pozitívan állt a kéréshez. E-mail e-mailt követett, mígnem létrejöhetett ez a vidám hangulatú mesedélelőtt.

„Amikor már körvonalazódott Bartos Erika pozsonyi előadása, szerettünk volna még valami pluszt ehhez hozzáadni, aktívan belevonni a gyerekeket is az eseménybe, és színesebbé tenni a termet, így jött a rajzkiállítás ötlete, s ha már Bartos Erika az előadó, akkor legyen a rajzkiállítás témája a Bogyó és Babóca” – fűzte hozzá Kaszás Kornél.

A mesedélelőtt ráadása volt még, hogy az írónő minden egyes gyereknek dedikálta az otthonról hozott Bogyó és Babóca-könyveiket, s a kedves ajánló szavak mellé egy-egy szívecske vagy napocska, vagy akár egy Bogyó vagy Babóca is odakerekedett Bartos Erika tollából a szöveg mellé, aminek a gyerekek nagyon örültek.

A mesedélután megszületésében a Csemadoknak a pozsonyi Liszt Intézet is segített, akitől a szőnyegeket kapták, amelyeken a gyerekek ülhettek, és köszönet illeti Lengyel Beatrixot a Pozsonyi Városi Választmány titkárát is, aki szintén sokat segített a szervezésben, mondta Kaszás Kornél, hozzátette, szeretné, ha ennek a nagylétszámú gyerekrendezvénynek a későbbiekben folytatása is lenne.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »