A beoltott szülõk kiskorú gyermekei negatív teszttel mehetnek majd nyaralni

Negatív koronavírusteszt felmutatásával vagy karanténkötelezettséggel jár a nyaralás azoknak a kiskorúaknak, akiket még nem lehet beoltani a koronavírus elleni oltóanyaggal – tudtuk meg Vass Levente egészségügyi államtitkártól.

Az államtitkárt a közelgő nyári szünet és az ekkor esedékes vakációk miatt kerestük meg, ugyanis amíg a 16 évesnél idősebb személyek akár oltási igazolvánnyal is nyaralni mehetnek, addig azok a szülők, akik beoltatták magukat, de gyermekük ennél kisebb, ilyen lehetőséggel nem rendelkeznek.

Vass Levente elmondása szerint azok a kiskorúak, akiknek az oltását még nem engedélyezte Románia, az oltási igazolványt negatív teszttel tudják kiváltani, avagy adott esetben vállalhatják a karanténkötelezettséget is.

Hírdetés

Az egészségügyi államtitkár megjegyezte, tesztet a határon nem végeznek, így utazás előtt rendkívül fontos a járványhelyzetben tájékozódni az országok besorolásáról és beutazási kritériumairól.

Azokban a zöld és a sárga besorolású országokban, ahol oltási igazolvánnyal lehet belépni, ott a 16 éven aluliak számára megadatik az a lehetőség, hogy oltás nélkül, negatív koronavírus teszttel karanténkötelezettség nélkül beutazhassanak. A sárga országok közé tartozik többek között Magyarország, Németország, Spanyolország, Bulgária, Ausztria.

Románia mindeközben már dolgozik az oltási platform optimalizálásán, hogy a 12 és 15 év közötti kiskorúakat is elő lehessen majd jegyeztetni oltásra a szülők felhasználói fiókján keresztül, mihelyt az Európai Gyógyszerügynökség engedélyezi eme korosztály immunizálását a Pfizer vakcinájával.

Egyébként az eddigiektől eltérően, már nem mentesülnek a karantén alól Romániában azok, akik az elmúlt 90 napban átestek a fertőzésen, de nyilvános rendezvényeken sem vehetnek részt csak azok a személyek, akik be vannak oltva vagy friss negatív teszttel rendelkeznek.

Románia legutóbb frissített listáján 32 ország piros. Ezek között szerepel Horvátország, Törökország, Belgium, Franciaország, Ciprus. A piros zónába tartozó országokból érkezők csak akkor nem kerülnek karanténba, ha megkapták az oltást. Ez esetben a negatív teszt nem mentesít a karanténkötelezettség alól. Az országok besorolásáról bővebben itt írtunk, a teljes lista pedig itt tekinthető meg.


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »