A belga és a brit miniszterelnök elítélte a brüsszeli rendezvény betiltását

A belga és a brit miniszterelnök elítélte, hogy Brüsszelben egy kerületi polgármester betiltotta a Nemzeti Konzervativizmus Konferencia (NatCon) című rendezvényt.

Alexander De Croo belga miniszterelnök az X üzenetküldő platformon elfogadhatatlannak és alkotmányellenesnek nevezte a betiltást.

– Az önkormányzati autonómia a belga demokrácia egyik sarokköve, de soha nem írhatja felül a belga alkotmányt, amely 1830 óta garantálja a szólás és a békés gyülekezés szabadságát. Politikai gyűlések betiltása alkotmányellenes, punktum! – szögezte le a liberális politikus.

Londonban Rishi Sunak brit miniszterelnök szóvivője újságíróknak beszélt arról, hogy a Brüsszelből érkező hírek "rendkívül zavarba ejtőek", az ilyen lépések "ártanak a szólásszabadságnak és a demokráciának".

Hírdetés

A brit kormányfő erőteljes támogatója a szólásszabadságnak, amelyet minden demokrácia egyik fundamentumának tart – hangsúlyozta.

Megrökönyödésének és hitetlenkedésének adott hangot Giorgia Meloni olasz miniszterelnök, akinek pártja szónokokkal képviseltette magát a rendezvényen.

A kerületi polgármester által elrendelt tilalom ellenére a kivezényelt rendőrök nem oszlatták fel a már zajló konferenciát, a délután érkezőket – köztük Eric Zemmour volt franciaországi elnökjelöltet – azonban már nem engedték be a rendezvény helyszínére.

(MTI nyomán)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »