A be nem jegyzett védőoltásokért az állam vállalná a felelősséget

A be nem jegyzett védőoltásokért az állam vállalná a felelősséget

A nem regisztrált védőoltás esetleges mellékhatásaiért az állam vállalná a felelősséget mindaddig, amíg az oltóanyagot nem engedélyezi hivatalosan az Európai Gyógyszerügynökség (EMA). Az erről szóló törvényjavaslatot a kormány szerdai ülésén hagyták jóvá. Szlovákiában ez az intézkedés egyelőre csak az orosz Szputnyik V vakcinát érintené.

„Mentesítjük az orvosokat a felelősség alól. Ez pedig, úgy vélem, egyértelműen bizonyítja, hogy az állam nem viselkedik alibista módon, hiszen az egészség védelme érdekében átvállalja a kockázatot” – közölte szerdán Eduard Heger (OĽaNO) pénzügyminiszter és megbízott egészségügy-miniszter.

Hírdetés

Az egészségügyi minisztérium ugyanakkor felhívta a figyelmet, hogy a kezelőorvos felelősségéről szóló mondat kihagyása nem menti fel őt az elsődleges jogi kötelezettségek alól. A tárca emlékeztetett: továbbra is érvényes, hogy az orvos felelős a megfelelő egészségügyi ellátás biztosításáért. Nem regisztrált védőoltás beadása előtt továbbra is írásos beleegyezést fognak kérni a páciensektől.

A jelenleg érvényes jogszabály értelmében terápiás alkalmazásra szóló csoportos engedély esetén a nem regisztrált gyógyszerrel történő kezelésért a kezelőorvos vállalja a teljes felelősséget. Ezt többek között az ellenzéki Smer-SD is bírálta. A párt úgy véli, hogy mivel az állam vásárolta a vakcinát, vállalnia kell érte a felelősséget is. A páciensek jogvédő szervezete arra figyelmeztetett, hogy ha az orvost terhelné a teljes felelősség a nem regisztrált védőoltás beadásáért, az feszültséget kelthetne közte és a páciensek között.

(TASR/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »