A bajor tartományi miniszterelnök a Szputnyik V mielőbbi jóváhagyását sürgeti az EU-ban

A bajor tartományi miniszterelnök a Szputnyik V mielőbbi jóváhagyását sürgeti az EU-ban

Markus Söder Bajorország miniszterelnöke hétfőn, a német tartományi választások után tartott sajtótájékoztatón kijelentette: az Európai Gyógyszerügynökségnek (EMA) fel kell gyorsítania az oltóanyagok engedélyezési eljárását, ami a Szuptnyik V orosz vakcina jóváhagyására is vonatkozik.

A legelső lépés az oltások felgyorsítása! Az oltás nem sikertörténet Európa számára. Kínával és Oroszországgal mielőbb meg kell kezdeni a tárgyalásokat, és bevizsgáltatni ezeket az oltásokat”

– mondta.

Hírdetés

A politikus azután szólította cselekvésre az EMA-t, hogy az orosz oltóanyagok fejlesztését finanszírozó Oroszországi Közvetlen Befektetési Alap (RFPI) bejelentette:

Az uniós tagállamok közül eddig Magyarország és Szlovákia vásárolt az oltóanyagból, továbbá Csehország is kifejezte beszerzési szándékát. Az elmúlt hónapban számos további uniós tagállam is jelezte, hogy szívesen oltanának a Szputnyik V vakcinával, ha az Európai Gyógyszerügynökség megadja rá az engedélyt.

Az EMA március elején kezdte meg az orosz oltóanyag felülvizsgálatát, hogy orvosolni tudják az Európai Unió vakcinakészlet-hiányát. A vakcina felnőtteken elvégzett laboratóriumi és klinikai vizsgálati eredményeinek alapján az EMA felméri, hogy az eddig ötvenegy országban engedélyezett Szputnyik V-vakcina megfelel-e az EU hatékonysági, biztonsági és minőségi szabványainak.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »