A 112-es vonalra érkező hívások csaknem egyharmada valós esemény nélkül történt

A 112-es vonalra érkező hívások csaknem egyharmada valós esemény nélkül történt

A tavalyi évben a 112-es segélyhívó számra érkező hívások csaknem egyharmada valós esemény nélkül történt. A 903 910 hívásból 617 546 volt indokolt – tájékoztatott a belügyminisztérium sajtóosztálya. Ezzel összefüggésben a tárca azt kérte, hogy a vonalat csak rendkívüli helyzetekben használják, amikor az élet, az egészség, a vagyon vagy a környezet közvetlen veszélyben van, és az érintett személynek segítségre van szüksége.

„Voltak olyan helyzetek, amikor a polgárok tévedésből tárcsázták a 112-es számot, információt kerestek, beszélgetni akartak, vagy meg akarták tudni, működik-e a vonal. Gyerekek hívásait is rögzítettük, akik így akartak szórakozni”

– tájékoztatott a tárca.

Hírdetés

Az összes hívásból 209 946 volt azonosítatlan. „SIM-kártya nélküli mobileszközökről, illetve olyan területekről indították a hívást, ahol a hívónak nem volt otthoni mobilhálózati jele” – magyarázta a tárca.

A 112-es vonalra tavaly is 16 701 SMS érkezett. Az operátorok 4002 manuális hívást is rögzítettek az e-Call rendszeren keresztül a járművekben. 787 automatikus hívást is kaptak ütközések során, amikor az autó maga küld egy adatmondatot, amely tartalmazza a helyet, a jármű típusát, a haladási irányt és az utasok számát.

A segélyhívások vagy SMS-ek fogadásáról és reagálásáról a 112-es szám operátorai gondoskodnak. „A nap 24 órájában elérhetőek az integrált mentőrendszer koordinációs központjain a kerületi városokban” – mutatott rá a tárca, hozzátéve, hogy a legleterheltebb a kassai (tavaly 174 864 hívás) és az eperjesi (142 477 hívás) központ.

Teraz.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »