Soros-titkok III.: Egészen Gyurcsány kezéig vezethetnek a kifizetések

Soros-titkok III.: Egészen Gyurcsány kezéig vezethetnek a kifizetések

További különös részletek derültek ki az általunk feldolgozott Soros-aktákból, ezúttal a DEMOS alapítvánnyal kapcsolatban.

A birtokunkba került dokumentum szerint a Soros György által létrehozott Open Society Foundations (Nyílt Társadalomért Alapítvány) a nemzetközi DEMOS nevű agytrösztnek utalt át tetemes összeget, melynek magyarországi kirendeltsége hatalmas szerepet játszott még 2006-ban, Gyurcsány Ferenc és az MSZP újraválasztásának kampányában.

Az eredetileg 1993-ban, Nagy-Britanniában elindított DEMOS kutatóintézet politikai irányultságáról sokat elárul, hogy az alapítója — Martin Jacques — a Jelenkori Marxizmus (Marxism Today) nevű angol politikai újság szerkesztőjeként is tevékenykedett.

A kezünkbe került, 2014-es dokumentum szerint mintegy 129 ezer dollárt – megközelítőleg 35 millió forintot – kapott Soros György alapítványától a nemzetközi DEMOS agytröszt. Az összeg mellé csatolt utasítások között több olyan célország is megtalálható, amelyekben az intézetnek saját kirendeltségein keresztül, civilszervezeteket kell kiképeznie.

Nem meglepő módon a felsorolt célországok között feltűnik Magyarország is.

A teljes kifizetés 2014-re van datálva, amely egy 9 hónapos folyósítási periódus során vált lehívhatóvá. A tétel megnevezése igencsak tágra sikerült: a közösségi médián keresztül történő választói mobilizációként definiálja a megbízó a DEMOS-nak kiadott direktívát.

Hírdetés

A részletes leírásban azonban sokkal tágabb és egyértelműbb elvárásokat támaszt a Soros-féle OSF alapítvány megbízottja felé. Nemcsak pénzt, hanem komoly tréningeket is kapnak azok a Soros-katonák, akik mindenáron „mobilizálni” szeretnék célközönségüket. Mi több, a tréningek az alapítvány indoklása szerint azért kellenek, hogy „a megfelelő eszközökhöz nyúljanak” tevékenységük során a DEMOS által foglalkoztatott személyek.

Köztudott, hogy a nemzetközi DEMOS alapítvány tevékenysége távol áll a független elemzéstől és a háttérben meghúzódó megfigyelői magatartástól. A dokumentum legutolsó sorában az olvasható, hogy komoly analízis fogja követni a DEMOS európai tevékenységét annak kapcsán, hogy milyen befolyással bírt az egyes célországokban.

DEMOS, Gyurcsány és az MSZP

A magát pártoktól függetlennek besoroló DEMOS Magyarország Alapítványt 2005-ben alapították Magyarországon. Alapítványi tevékenysége lévén a szervezet képviselő és kezelő szerve a Kuratórium volt, melynek elnöke Dessewffy Tibor volt. Érdemes hozzátenni, hogy a DEMOS egészen 2010-ig a Magyar Kornélia által fémjelzett, baloldali Magyar Progresszív Intézet Kft.-nek is tulajdonosa volt.

Ami azonban sokkal lényegesebb az nem más, mint a történetben húzódó Gyurcsány-szál.

Ugyanis nemcsak Dessewffy Tibor, hanem a jelenlegi Publicus Intézetnél dolgozó Pulai András is – aki korábban a DEMOS-nál volt kutató – milliós összegekért segítette Gyurcsány Ferenc és az MSZP munkásságát, majd újraválasztását. Hozzá kell tenni Pulai korábban tagadta, hogy a DEMOS aktív szerepet játszott volna az MSZP újraválasztásában, továbbá elutasította azt is, hogy ő belefolyt volna a pártpolitikába. Azonban a tények kissé másként festenek.

A rendelkezésünkre álló adatok alapján – melyet a Heti Válasz és az Origo is megírt – Desseffy Tibor 1,1 millió forintot kapott Gyurcsányéktól, míg Pulai András a kormányzati döntéshozatal elemzéséről írott tanulmányokért 3,4 és még külön 1,7 millió forintot.

Időközben azonban a DEMOS Magyarország Alapítvány körül elfogyott a levegő. Honlapját deaktiválták, az egyetlen feltüntetett telefonszám pedig a mai napig inaktív. Az intézet az elmúlt években lényegében köddé vált.

Egészen addig, míg rá nem bukkantunk Soros György aktáira.” (888)


Forrás:badog.blogstar.hu
Tovább a cikkre »