Egy francia tudós megoldotta a da Vinci-rejtélyt

Egy francia tudós megoldotta a da Vinci-rejtélyt

Pascal Cotte már tíz évet töltött azzal, hogy egy fénytechnológiai eljárás segítségével tanulmányozza Leonardo da Vinci leghíresebb festményét. A francia kutató szerint amit látunk, az csak a felszín, egy portré rejtőzik a Mona Lisa alatt – írja a BBC.

A francia kutató, aki nem mellesleg a párizsi Lumiere Technology társalapítója, 2004-től kapott engedélyt a Louvre-tól a Mona Lisa vizsgálatához. Úttörő technikát fejlesztett ki, melynek segítségével megkezdte a remekmű analizálását. Cotte azt állítja, hogy rekonstruálni tudja, hogy mi történt a festékrétegek között, az eljárást pedig azzal érzékeltette, hogy úgy tudja lehámozni egymásról a rétegeket, mint a hagymát.

A párizsi Louvre, ahol a remekmű látható, nem volt hajlandó kommentálni Cotte állításait.

Ki is volt Mona Lisa?

Da Vinci festményét nem most vizsgálják először: az elmúlt fél évszázadban átesett már infravörös analízisen és multispektrális szkennelésen is.

Hírdetés

A Mona Lisáról úgy tartják, hogy Leonardo da Vinci 1503 és 1517 között festette, amíg Firenzében és Franciaországban alkotott. A festmény alakjának azonossága már régóta vita tárgya, de széles körben elfogadott az a nézet, miszerint Lisa Gherardinit egy köztiszteletnek örvendő firenzei kereskedő, Francesco del Giocondo ötgyermekes, erényes feleségét ábrázolja.

Cotte azonban ezt az elméletet most megcáfolta. A francia tudós úgy véli, hogy a jelenlegi portré alatti festmény Leonardo igazi Lisája és az a nő, akit mintegy 500 éve Mona Lisának vélünk, tulajdonképpen egy teljesen másik személy. Ez a feltételezés azonban Cotte szerint a festményt körüllengő mítoszt abszolút lerombolja.

Két portré is rejtőzik a festmény alatt?

Ezzel azonban még nem értek véget a francia tudós meglepő feltételezései: legalább két alak rejlik a Mona Lisa alatt, az egyik egy olyan portré, melynek árnyékos körvonala egy hatalmas fejű és orrú, nagyobb kezű és vékonyabb ajkú alakot sejtet, a másik pedig egy Madonna stílusú formát ábrázol.

Az Oxford Egyetem Művészettörténelem szakának nyugalmazott professzorát nem győzték meg a fenti állítások. Martin Kemp szerint tarthatatlan az elmélet, miszerint a felszín alatt rejtőzik egy másik alak. Ezzel szemben egy angol dokufilmes úgy véli, hogy ez a felfedezés az évszázad története lesz.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »