Hiába zsarolja az Egyesült Államok és az unió szankciókkal Oroszországot, Ukrajnáról nem mond le – rövid ellenzéki lapszemle

Putyin

A 168 óra ellenzéki hetilap emlékeztet arra, hogy, hogy a NATO felvette tagjai közé az egykori Varsói Szerződés szinte valamennyi országát és „magába tagosította” az egész Baltikumot is. De mindezt Moszkva szinte szó nélkül tudomásul vette.

De arról, hogy a „korona gyöngye”, Ukrajna, amely bő 300 éves „örök szövetségben” élt Oroszországgal, ugyancsak leváljon, a „Majdan” néven elhíresült tavalyi kvázi forradalomig soha szó sem esett. Ukrajna Nyugat-barát fordulata halálra rémítette az oroszokat.

Olyan jövőt vízionáltak, ahol Ukrajna benne a Krím félszigettel belép a NATO-ba (a készség Kijevben megvolt), és akkor az a tarthatatlan és abszurd helyzet áll elő, hogy az orosz fekete-tengeri flotta hatalmas szevasztopoli támaszpontja NATO területre kerül.

Ezt megelőző Putyinék „lenyelték” a Krímet, ami egyébként sem volt túl nehéz, mert az ott élő orosz többség soha nem érezte magát ukránnak. A félsziget egyébként is autonóm terület volt, miképp mondjuk Spanyolországban Katalónia, és szó nem érné a ház elejét, ha a katalánok ugyanúgy döntenének, mint a krími oroszok.

Hírdetés

Nem igazán érti a lap a sírás-rívást: a II. világháború óta nem a Krím elcsatolásával rajzolták át először Európa térképét, mert a koszovói függetlenség egyoldalú deklarálásával ilyen már történt, és van még pár jelentkező. A skótok például.

Hiába zsarolja az Egyesült Államok és az unió szankciókkal Oroszországot, Ukrajnáról nem mond le. Olyan államberendezkedést készít elő ott, amely két orosz autonóm terület (Donyeck, Luhanszk) révén de facto gátja tud lenni Ukrajna nyugati integrációjának. Ugyanakkor az sem elképzelhető, hogy a Porosenko rezsim csatlakozzon az Eurázsiai unióhoz”.

Putyinnak esze ágában sincs háborút viselni a németekkel. Oroszországnak hatalmas mozgástere van, éspedig Európán kívül. Az orosz elnök tudomásul vette, hogy de facto kirekesztették a G8-ból, Európa kapui bezáródtak, az Egyesült Államokkal nyíltan konfrontálódik, és Ázsia felé fordult.

Két klub van a kezében. Az egyik a Sanghaji Együttműködési Szervezet (SOC) amelynek tagja rajta és Kínán kívül az összes volt közép-ázsiai szovjet köztársaság és az lesz hamarosan India is; a másik a BRICS. Ezek a blokkok politikailag is, pénzügyileg is kihívói lehetnek az európai integrációs szervezetnek.

Idén júniusban a baskíriai Ufában a SOC és a BICS együttes csúcsértekezletet tart, szóval Putyin elszigetelése lázálom. Ukrajna csupán egy gyalog egy nagy-nagy sakktáblán, nem szabad túlértékelni, ami ennek az országnak a keleti felén zajlik. Nagyobb tétek vannak másutt. 168 óra


Forrás:patriotaeuropa.hu
Tovább a cikkre »