Tanulmány: A szlovák egészségügyi rendszer az ötödik legrosszabb Európában

Tanulmány: A szlovák egészségügyi rendszer az ötödik legrosszabb Európában

A szlovák egészségügyi rendszer az ötödik legrosszabb Európában, csak Románia, Lettország, Lengyelország és Bulgária marad le mögöttünk. Ez a Globsec nemzetközi szervezet által közzétett Healthcare Readiness Index 2023 tanulmányból következik. Hangsúlyozza Szlovákia egészségügyi problémáit, beleértve az alulfinanszírozott egészségügyi rendszereket, az elégtelen egészségügyi infrastruktúrát és az egészségügyi dolgozók jelentős hiányát.

Szlovákia az elmúlt három évben lakosonként átlagosan 1592 eurót költött egészségügyi ellátásra. „A járuléknövekedés ellenére továbbra is fejenként több mint havi 25 euróval maradunk le a szomszédos Csehországtól, ami csaknem 900 milliós éves különbséget jelent az országok között” – magyarázta a tanulmány szerzője, Martin Smatana.

Hírdetés

Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a szlovák egészségügy problémái politikaiak is. „Az egészségügyi miniszterek átlagos szolgálati ideje Szlovákiában 2000 és 2024 júliusa között mindössze 537 nap volt, ami az egyik legalacsonyabb adat Európában. A folytonosság hiánya megnehezíti a hosszú távú reformok végrehajtását, amelyek kulcsfontosságúak az egészségügyi eredményeket javulásának szempontjából” – magyarázta.

A tanulmányból az is kiderül, hogy Szlovákia továbbra is az egyik legrosszabbul teljesítő Európában az egészségügyi felkészültség terén, közvetlenül Románia és Lettország mögött. A tanulmány szerint mindhárom ország Norvégia eredményének mindössze 62 százalékát érte el, miközben jelentős hiányosságaik vannak az egészségügy finanszírozása, az infrastruktúra, a humán erőforrás, az egészség alapvető meghatározói vagy az innovációk elérhetősége terén.

Teraz.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »