Fico újabb jogkörökkel ruházná fel Kotlárt, a Hlas minisztere szerint inkább távoznia kellene

Fico újabb jogkörökkel ruházná fel Kotlárt, a Hlas minisztere szerint inkább távoznia kellene

Fico újabb jogkörökkel ruházná fel Kotlárt, a Hlas minisztere szerint inkább távoznia kellene Nagy Roland2024. 10. 24., cs – 13:33 Pozsony |

Robert Fico (Smer) miniszterelnök továbbra is teljes támogatásáról biztosította Peter Kotlárt (SNS), a koronavírus-járvány kezelésének felülvizsgálatáért felelős kormánybiztost, sőt, megerősítené a jogköreit is. Tomáš Drucker (Hlas) oktatási miniszter azonban úgy gondolja, jobb lenne, ha az SNS jelöltje inkább távozna a pozíciójából.

Miért bírálják a Hlas miniszterei az SNS által jelölt kormánybiztost;Hogyan üzenget egymásnak Matúš Šutaj Eštok belügyminiszter és Kotlár;Miért gondolja úgy Tomáš Drucker, hogy a kormánybiztosnak le kellene mondania;Hogyan végződött a legutóbbi tárgyalás Fico és Kotlár között.

A Hlas és az SNS közti feszültség továbbra is érezhető, a koalíciós partnerek egyre többet bírálják egymás jelöltjeit a nyilvánosság előtt. A Hlas miniszterei Andrej Danko (SNS) parlamenti alelnök mellett egyre többször veszik célba Peter Kotlárt, az aki az utóbbi hetekben számos olyan kijelentést tett, amellyel felháborodást váltott ki az egészségügyi szektorban.

Nemrégiben a koronavírus-járvány kapcsán tett közzé egy jelentést, amelyben a vírust biológiai fegyverként emlegette, valamint az mRNS alapú vakcinák betiltását javasolta.

Az orvosok érdekeit képviselő szakszervezetek egyhangúan elutasították Kotlár állításait, szerintük a kormánybiztos jelentésében szereplő állítások elrugaszkodottak, és egyértelmű tudományos tényeket kérdőjeleznek meg.

Kapcsolódó cikkünk

Peter Kotlár (SNS), a Covid-19-járvány kezelésének kivizsgálására kinevezett kormánybiztos kijelentéseinek nincs tudományos alapjuk, szubjektívek, félrevezetőek és felelőtlenek – figyelmeztetett a Szlovák Orvosi Kamara (SLK). A TASR-t Nancy Závodská, a kamara kommunikációs menedzsere tájékoztatta.

„Bár a jelentése még nem nyilvános, Kotlár azzal kapcsolatos kijelentései alapján megállapíthatjuk, hogy sajnos nem az általánosan elgofadott tudományos tények objektív mérlegelésén alapszik. Kijelentései szubjektívek, félrevezetőek és felelőtlenek” – írta állásfoglalásában a kamara.

A szervezet a kormány elé terjesztett jelentés kapcsán figyelmeztet, hogy kiértékelésekor az illetékesek vessék azt össze a rendelkezésre álló, statisztikákkal alátámasztott adatokkal, és a tudományos tényekkel.

Kotlár a kormány elé terjesztette a járványügyi intézkedésekről szóló jelentését, és múlt heti sajtótájékoztatóján arról is beszélt, fennáll a gyanú, hogy a vakcinák hatástalanok, illetve veszélyesek, valamint a Covid-19 mesterséges eredetű lehet. Bejelentette, javasolni fogja a kormánynak, hogy ne oltsanak az mRNS-vakcinákkal, amíg be nem bizonyosodik, hogy biztonságosak és hatékonyak.

Az ellenzék bírálta és félretájékoztatásnak nevezte Kotlár kijelentéseit. A Szlovák Tudományos Akadémia Biomedikai Központjának Virológiai Intézete és a Pozsonyi Egyetemi Kórház is aggodalmát fejezte ki Kotlár állításai miatt. Felszólították a kormányt, hogy rendkívül körültekintően kezelje a jelentést. Peter Pellegrini államfő kijelentette, nagyon csodálkozna, ha a kormány foglalkozna Kotlár jelentésével.

Más is nyomoz

Az orvosok véleményét osztotta Zuzana Dolinková (Hlas) korábbi egészségügyi miniszter is, aki lemondásakor még odaszúrt egyet az SNS kormánybiztosának.

A bírálók sorához rövidesen csatlakozott Matúš Šutaj Eštok belügyminiszter, a Hlas elnöke is, aki a jelentéssel kapcsolatban azt mondta, Kotlárnak elsősorban azzal kellett volna foglalkoznia, hogy az előző kormányok hol hibáztak a járványkezelés során, miért volt szükség az országos tesztelésre, illetve hogyan zajlott a vakcinák beszerzése, nem pedig azzal, hogyan működnek az oltások.

A tárcavezető ezen a héten bejelentette, külön rendőrségi nyomozócsoportot állítanak fel, melynek feladata a járványkezelés során felmerülő, korrupciógyanús üzletek felülvizsgálata lesz, mint például a mintavételi pontok finanszírozása vagy az állítólagosan túlárazott egészségügyi felszerelés beszerzése. Šutaj Eštok hozzátette, a csoportnak Kotlár nem lesz a tagja.

„Ez a rendőrségi nyomozás szigorúan a tényeken és a bizonyítékokon fog alapulni”

– fogalmazott a miniszter.

Kapcsolódó cikkünk

Nyomozócsoportot hoz létre a Szervezett Bűnözés Elleni Hivatal (ÚBOK) a Covid-19-járvány kezelésére hozott állami intézkedések vizsgálására – jelentette be hétfői sajtótájékoztatóján Matúš Šutaj Eštok (Hlas) belügyminiszter.

A Covid-nyomozócsoport a korrupcióellenes részlegen jön létre, és átveszi a már korábban indított eljárásokat is. A sajtótájékoztatón Ľubomír Solák országos rendőrfőkapitány is részt vett.

A miniszter elmondta, a csoport négy fő területre fog összpontosítani. Az első a mobil oltópontok létrehozására fordított közpénzek felhasználása. A miniszter szerint átláthatatlan volt a folyamat, és elsősorban az állami pénzeket elosztó személyekhez közeli emberek jutottak támogatáshoz. „Minden jel szerint egy-egy tesztelőpontra, melyek fenntartása havonta akár 30 ezer euróba is belekerült, mindennemű feltételek nélkül ítéltek meg támogatásokat. A mindannyiunk adójából kifizetett támogatások odaítélésének ellenőrzése lesz a nyomozócsoport feladata” – jelentette ki a miniszter.

További feladat annak kiderítése, hogy túlárazva vásároltak-e egészségügyi eszközöket. Šutaj Eštok úgy véli, a veszélyhelyzet alatt nem létezett nyilvános ellenőrzés és átlátható verseny a beszállítók között. Hozzátette, az oltóanyagok vásárlását is ellenőrzik, ezzel kapcsolatban az orosz Szputnyik-vakcinákat, illetve a fel nem használt készleteket említette.

„A negyedik, és legfontosabb dolog, amit a csoportnak ki kell vizsgálnia, az a 20 ezer halálos áldozat” – mondta Šutaj Eštok, hozzátéve, a hozzátartozóknak választ kell kapniuk arra, politikailag és büntetőjogilag ki felelős a rokonaik haláláért.

Solák a már megindított ügyekkel kapcsolatos rengeteg eljárási cselekménnyel indokolta a nyomozócsoport létrehozását. „A vizsgálat még tavaly kezdődött, a Legfőbb Ügyészség indította. A Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség idén más területen csatlakozott a vizsgálathoz, most döntés született ennek kibővítéséről” – mondta Solák.

A belügyminiszter azt várja, hogy más intézmények is együttműködnek a rendőrséggel, szerinte ezt kell tennie Peter Kotlár járványkezelési kormánybiztosnak is. A miniszter nyilatkozata alapján azonban Kotlár nem tagja a vizsgálócsoportnak.

Kotlár a fejlemények kapcsán azt mondta, továbbra is kiáll a jelentésében foglalt állítások mellett. Az orvosokat bírálta, amiért szerinte nem hajlandók beszélni a vakcinák negatív mellékhatásairól. Šutaj Eštokot megbízhatatlan partnernek nevezte, valamint kijelentette, nincs oka megbíznia a nyomozócsoportban, hiszen nem ő áll az élén.

Kapcsolódó cikkünk Pozsony |

Lemond a kormánybiztosi posztról Peter Kotlár, ha a hónap végéig a kormány nem foglalkozik a jelentésével és nem fogadja el azt. A legfőbb ellensége Boris Klempa virológus lett, aki meg merte kérdőjelezni az ortopéd orvos Kotlár hozzáértését a vírusokhoz. Kotlár rendkívül csalódott az orvostársadalomban is, annyira, hogy akár a diplomáját is visszaadná. Matúš Šutaj Eštok Covid-nyomozócsoportjában nem bízik, de szívesen lenne a vezetője. 

Kitart a jelentése és a jelentéshez csatolt határozati javaslat mellett Peter Kotlár, a járványkezelés kivizsgálásáért felelős kormánybiztos. Továbbra is ragaszkodik ahhoz, hogy a jelentése kerüljön a kormány elé és fogadja el azt a kabinet. „Ha a hónap végéig ez nem történik meg, akkor lemondok a kormánybiztosi posztról” – jelentette ki Kotlár. Állítása szerint holnap (szerdán) találkozik Robert Fico kormányfővel, akinek a támogatásában továbbra is bízik. A jelentését azonban továbbra sem hajlandó nyilvánosságra hozni. 

Nem bízik Šutaj Eštokban és csapatában 

Nem bízik azonban abban a Covid-nyomozócsoportban, amelynek létrehozását hétfőn jelentette be Matúš Šutaj Eštok belügyminiszter és Ľubomír Solák országos rendőrfőkapitány. 

Akkor bíznék benne, ha én lennék a vezetője

 – mondta Kotlár. Arra sincs oka, hogy tagja legyen a belügyminiszter csapatának, vagy bármilyen szinten együttműködjön vele, mert nem bízik sem a belügyben, sem az egészségügyben. „A belügyminisztérium nem megbízható partner, hiszen a belügyminiszter a lemondásomat követelte, ráadásul csak egy év elteltével hozott létre egy vizsgálócsapatot” – magyarázta a kormánybiztos. 

Hírdetés

A Covid-nyomozócsoport célkitűzéseit is elhibázottnak tartja, mert szerinte az „emberi egészség veszélyeztetését és az ország szuverenitását fenyegető veszélyt” kellene először kivizsgálni, a gazdasági visszaélések szerinte várhatnak. Az álláspontja azonban nem teljesen egységes, mert egy másik pillanatban már arról beszélt, hogy szorít a nyomozócsoportnak, hogy eredményeket érjenek el. Tart azonban attól, hogy ez a nyomozócsoport csak arra szolgál, hogy elterelje a figyelmet a vakcinák veszélyeiről. 

Kapcsolódó cikkünk

Nyomozócsoportot hoz létre a Szervezett Bűnözés Elleni Hivatal (ÚBOK) a Covid-19-járvány kezelésére hozott állami intézkedések vizsgálására – jelentette be hétfői sajtótájékoztatóján Matúš Šutaj Eštok (Hlas) belügyminiszter.

A Covid-nyomozócsoport a korrupcióellenes részlegen jön létre, és átveszi a már korábban indított eljárásokat is. A sajtótájékoztatón Ľubomír Solák országos rendőrfőkapitány is részt vett.

A miniszter elmondta, a csoport négy fő területre fog összpontosítani. Az első a mobil oltópontok létrehozására fordított közpénzek felhasználása. A miniszter szerint átláthatatlan volt a folyamat, és elsősorban az állami pénzeket elosztó személyekhez közeli emberek jutottak támogatáshoz. „Minden jel szerint egy-egy tesztelőpontra, melyek fenntartása havonta akár 30 ezer euróba is belekerült, mindennemű feltételek nélkül ítéltek meg támogatásokat. A mindannyiunk adójából kifizetett támogatások odaítélésének ellenőrzése lesz a nyomozócsoport feladata” – jelentette ki a miniszter.

További feladat annak kiderítése, hogy túlárazva vásároltak-e egészségügyi eszközöket. Šutaj Eštok úgy véli, a veszélyhelyzet alatt nem létezett nyilvános ellenőrzés és átlátható verseny a beszállítók között. Hozzátette, az oltóanyagok vásárlását is ellenőrzik, ezzel kapcsolatban az orosz Szputnyik-vakcinákat, illetve a fel nem használt készleteket említette.

„A negyedik, és legfontosabb dolog, amit a csoportnak ki kell vizsgálnia, az a 20 ezer halálos áldozat” – mondta Šutaj Eštok, hozzátéve, a hozzátartozóknak választ kell kapniuk arra, politikailag és büntetőjogilag ki felelős a rokonaik haláláért.

Solák a már megindított ügyekkel kapcsolatos rengeteg eljárási cselekménnyel indokolta a nyomozócsoport létrehozását. „A vizsgálat még tavaly kezdődött, a Legfőbb Ügyészség indította. A Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség idén más területen csatlakozott a vizsgálathoz, most döntés született ennek kibővítéséről” – mondta Solák.

A belügyminiszter azt várja, hogy más intézmények is együttműködnek a rendőrséggel, szerinte ezt kell tennie Peter Kotlár járványkezelési kormánybiztosnak is. A miniszter nyilatkozata alapján azonban Kotlár nem tagja a vizsgálócsoportnak.

Csipek nincsenek a vakcinában, de a DNS-t módosítják 

Továbbra is kitart amellett, hogy az mRNA vakcinák veszélyesek az egészségre, habár azt nem állítja, hogy mikrocsipeket tartalmaznak. 

Semmilyen nanocsipek nincsenek

 – jelentette ki a vakcinák kapcsán Kotlár. Továbbra is kitart azonban amellett, hogy az mRNA-vakcinák módosítják az emberi DNS-t, és nagyon sok negatív hatásuk van. Ezt azonban nem támasztotta alá konkrét tényekkel, számokkal. 

Csalódott az orvosokban, akik pénzért, oltás nélkül adtak oltási igazolást 

Kotlár rendkívül csalódott a szlovákiai orvostársadalomban, amely – néhány kivételtől eltekintve – nem állt ki mellette. Pedig állítja, hogy nagyon sok orvos nem hisza az mRNA vakcinában, és sokan pénzért – szerinte 300 euróért – a „mosdóba oltottak”, vagyis oltás nélkül adtak ki oltási igazolásokat. 

Hol vannak azok az orvosok, akik a »mosdóba oltottak« 300 vagy 1500 euróért ért? Ennyire besz*rtak?

 – tette fel a kérdést Kotlár. Külön haragszik az Orvosi Szakszervezetre (LOZ) és a Komensky Egyetemre, mert ők sem álltak mellé.  

A sajtótájékoztató alapján jelenleg a legfőbb ellenségének Boris Klempa virológust tartja, aki a Sme napilapnak adott interjújában vonta kétségbe Kotlár és más oltástagadók állításait. A kormánybiztos kijelentette, ha Klempa egyik állítását bizonyítani tudja, akkor az orvosi diplomáját is visszaadja.  

Bill Gates és a WHO veszélyezteti az ország szuverenitását 

Az ország szuverenitását azonban szerinte továbbra is az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és annak pandémiaszerződése veszélyezteti, amelyet – Kotlár javaslatára – a mintegy 180 tagország közül csak Szlovákia utasított el. Szerinte a WHO veszélyességét bizonyítja az is, hogy a legfőbb „szponzorai” az USA, Németország, az Európai Unió, valamint Bill Gates és Melinda Gates Alapítványa, vagyis a Microsoft csoport. Bízik azonban Donald Trumpban, és győz az amerikai elnökválasztáson, akkor biztosan fel fogja venni vele a kapcsolatot. 

 

Šutaj Eštok megjegyezte, ahhoz, hogy valaki egy nyomozócsoport élén állhasson, a rendőrség kötelékében kellene dolgoznia. Kotlár további megjegyzéseit nem kívánta kommentálni.

Drucker: Mondjon le!

A belügyi tárcavezetőnél élesebb kritikát fogalmazott meg Tomáš Drucker (Hlas) oktatási miniszter, aki már Dolinková távozása után jelezte, szerinte Kotlárnak is le kellene mondania a kormánybiztosi pozícióról. A tárcavezető szerdai sajtótájékoztatóján megismételte álláspontját, szerinte Kotlár nem azzal foglalkozott, amivel a kormány megbízta őt.

„Ha ezt nem szeretné vagy nem tudja teljesíteni, megvan a lehetősége a távozásra”

– közölte az oktatási miniszter.

Kotlár Drucker kijelentéseit sem hagyta szó nélkül:

„Minek szól hozzá, mit tud ő erről? Foglalkozzon inkább az iskolákkal”. 

Újabb jogkörök

Robert Fico szerdán a késő délutáni órákban tárgyalóasztalhoz hívta Kotlárt. Az egyeztetés után a kormányhivatal közleményt adott ki, melyben leszögezték, a kabinet a következő ülésén napirendre tűz egy javaslatot, melynek értelmében tágítanák a kormánybiztos jogköreit, hogy még hatékonyabban teljesíthesse a rá bízott feladatokat.

 A dokumentum továbbá arra kötelezné a kabinetet, hogy foglaljon állást azon kísérletek kapcsán, amelyek

„megszüntetnék a szuverén államok járványkezeléshez való jogát”. 

Kotlár pár hónapja elhatárolódott az Egészségügyi Világszervezet (WHO) járványügyi megállapodásától, amelyben frissíteni akarták a világjárványok kezelésére vonatkozó nemzetközi előírásokat. A kormánybiztos szerint ezzel megfosztanák Szlovákiát a szuverén járványkezelés lehetőségétől. Ezen döntése is nagy felháborodást váltott ki a szakértők körében.

Kapcsolódó cikkünk Genf/Pozsony |

Egyre több szakmai szervezet szólal fel, amiért Szlovákia elhatárolódott az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által kidolgozott járványügyi megállapodástól. Zuzana Dolinková (Hlas) egészségügyi miniszter az ügy felülvizsgálatát ígérte.

Június elején a WHO konferenciát szervezett Genfben, amelyre a világ mintegy 190 országát meghívták, köztük Szlovákiát is. A konferencia témája a nemzetközi egészségügyi előírások frissítése volt, amit a koronavírus-járvány lecsengése után több ország is kérvényezett. Szlovákiát Peter Kotlár (SNS), a koronavírus-járvány kezelésének kivizsgálásáért felelős kormánybiztos képviselte.

A nem véglegesített megállapodás kapcsán több kétely is felmerült: Oroszország és Argentína például fenntartotta annak jogát, hogy az országhatáraikon belül az egyes frissítések bevezetéséről ők maguk dönthessenek. Abban viszont minden állam egyetértett, hogy a 2000-es évek elején kidolgozott irányelvek – amelyeket a főként Ázsiában terjedő SARS-járvány idején vezettek be – már nem elegendőek egy esetleges új világjárvány megfékezésére. Kivéve Szlovákiát, amely Kotlár révén teljes egészében elhatárolódott a nemzetközi egészségügyi előírásoktól.

Felháborodás

A döntés nagy felháborodást váltott ki a hazai politikai és szakmai közegben. Az ellenzék, amely Kotlárt korábban többször is bírálta az álhírportálokhoz kötődő múltja miatt, a parlament egészségügyi bizottságának összehívását kezdeményezte, amelyen a kormánybiztosnak és az egészségügyi miniszternek egyaránt meg kellene jelenniük, hogy megmagyarázzák a döntés hátterét. Peter Stachura, a KDH képviselője és korábbi egészségügyi államtitkár világraszóló szégyennek nevezte Kotlár lépését, amellyel szerinte veszélybe sodorta a szlovák állampolgárok egészségét. Az ügy egyesítette a parlamenti ellenzéket, mindegyik párt képviselteti magát a rendkívüli bizottsági ülésen.

Az ellenzék mellett a szakmai szervezetek is felháborodásukat fejezték ki. A Szlovák Orvoskamara (SLK) nyugtalanítónak nevezte Kotlár döntését. Mint írták, a világjárványok idején az állampolgárok védelme szempontjából kiemelten fontos a nemzetközi együttműködés. A Szlovák Orvosi Társaság (SLS) érthetetlennek és károsnak nevezte a kormánybiztos hozzáállását, hiszen a megállapodás azokat a szabályokat tartalmazza, amelyeket a világnak követnie kellene a járványok kirobbanásakor. A Páciensek Jogvédő Szervezete (AOPP) pedig felszólította az egészségügyi minisztériumot és a kormányt, hogy Szlovákia is csatlakozzon a többi országhoz.

Érvek és ellenérvek

Kotlár elhatárolódása egyébként nem volt váratlan, a kormánybiztos az utóbbi hetekben többször is nyíltan bírálta a WHO tevékenységét és magát a megállapodást is. A konferencia után hosszú közleményben indokolta, miért döntött úgy, hogy Szlovákia nem csatlakozik a többi 190 ország álláspontjához. Úgy véli, az új nemzetközi egészségügyi előírások sértik az egyes országok szuverenitását, és homályos megfogalmazásmódjuk miatt ellehetetlenítik az objektív értelmezés lehetőségét. Kotlár szerint a megállapodás túl sok hatalmat adna a WHO főigazgatójának kezébe, például ő döntene a járványügyi veszélyhelyzet kihirdetéséről és megszüntetéséről, a tagállamok beleegyezése nélkül.

Peter Sabaka infektológus viszont úgy látja, Szlovákia ezzel a lépéssel csak veszített, hiszen a megállapodás valójában az információcsere megkönnyítéséről és a kutatási eredmények megosztásáról szól, de megkönnyíti a gyógyszerek és a vakcinák beszerzését is, valamint kijavítja azokat a hibákat, amelyeket a koronavírus-járvány kezelése során elkövettek. 

Dolinková reakciója

Dolinková saját bevallása szerint nyugtalanul szemléli a járványügyi megállapodás körüli fejleményeket. A miniszter úgy gondolja, ebben a szigorúan szakmai kérdésben elsősorban azoknak kellene döntenie, akik valóban otthonosan mozognak a témában, tehát a szakértőknek. Éppen ezért javasolni fogja az egészségügyi előírásokat ellenőrző bizottság kibővítését, amelynek a közeljövőben az lesz a feladata, hogy a WHO dokumentumát részletesen, szakmai szempontok mentén értékelje. Az eredményeket Dolinková a kormány előtt is ismertetni szeretné. A tárcavezető hangsúlyozta, racionálisan kellene viszonyulni a nemzetközi előírásokhoz.

„Óvatosan és körültekintően kell megközelítenünk az új kihívásokat, hogy a jövőben szembe tudjunk nézni a lehetséges egészségügyi kockázatokkal”

– fogalmazott.

(nar, TASR, aktuality.sk, Denník N)


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »