Megváltoznak a rezsicsökkentés szabályai: sokaknál módosulhat a havi rezsiszámla

Share 0 Post 0 Share Hibrid napelemes rendszerek akkumulátorral, elérhető áron. Kalkuláljon itt ingyenesen! (x)

November közepén egy új lakossági villamosenergia tarifatípus bevezetésére készül a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH), amely jelentős változást hozhat a merev rezsicsökkentési rendszer átalakításában. Ez a döntés megnyitja az utat a 2026-tól életbe lépő rendszerhasználati díjak (RHD) átalakítása előtt. A jelenlegi rezsivédett áramárban a legnagyobb tételt ezek a díjak képezik, és a változások több százezer háztartás számára pénzügyi következményekkel járhatnak. Az új tarifarendszer bevezetésének célja, hogy a fogyasztókat arra ösztönözze, hogy napközben fogyasszanak több villamosenergiát, amikor az naperőművek túltermelése miatt olcsóbb és bőségesen elérhető. A MEKH szerint a jövőben akár 15 percenként változhat az energia ára, hogy a piac viszonyaihoz igazodva még inkább ösztönözzék a fogyasztási szokások átalakítását. Lantos Csaba energiaügyi miniszter a Portfolio konferenciáján elmondta, hogy Magyarországon jelenleg körülbelül 650 ezer okosmérő van telepítve, amely fontos szerepet játszik a hálózat szabályozhatóságában. Ságvári Pál, a MEKH stratégiai és nemzetközi ügyekért felelős elnökhelyettese szerint év végére az okosmérők száma eléri a 800 ezret, és ezzel lehetővé válik egy olyan új tarifa bevezetése, amely kihasználja ezek előnyeit.

A 2025-2028-as tarifaciklusban várhatóan bevezetik a KIF 4. tarifát, amely zónaidős tarifálást tesz lehetővé, azaz különböző időszakokban eltérő áron lesz elérhető az energia, ösztönözve a fogyasztókat a terhelés-áthelyezésre. Az új rendszer részleteiről november 16-án dönt a MEKH. Králik Gábor, a MEKH energetikáért felelős elnökhelyettese megerősítette, hogy dolgoznak az ösztönzők kialakításán, és a KIF 4-es tarifa bevezetésével jelentős változásokat terveznek a lakossági fogyasztók számára. A tervezett átalakítások a kisfeszültségen vételező fogyasztók számára három különböző árral és teljesítménydíjjal járnak majd, ami a fogyasztási szokások rugalmasságát ösztönzi.

Az új tarifa elsősorban azokat a háztartásokat érinti majd, ahol okosmérők vannak telepítve, és akik éves szinten átlépik az 5000 kWh fogyasztást. A MEKH célja, hogy 2030-ig legalább 1 millió okosmérő legyen az országban, ami lehetővé teszi az időalapú díjazás bevezetését, és hozzájárul a villamosenergia-rendszer optimális működéséhez.

A kormány a közelmúltban társadalmi egyeztetést indított az új villamosenergia törvény tervezett változásairól, amelynek keretében létrehoznak egy energetikai adatszolgáltató platformot. Ez a rendszer jövő nyártól már közel valós időben fogja látni a háztartási méretű kiserőművek (napelemes rendszerek) termelési, fogyasztási és betáplálási adatait, segítve a jobb tervezhetőséget és szabályozhatóságot.

Hírdetés

A változások célja, hogy a lakossági fogyasztók jobban alkalmazkodjanak a villamosenergia-piac dinamikájához, és a naperőművek túltermelésének idején használják az energiát. A MEKH várakozásai szerint a tarifarendszer átalakítása lehetővé teszi majd, hogy a fogyasztók rugalmasan reagáljanak az árváltozásokra, ami hozzájárul a rezsicsökkentés rendszerének reformjához is.

Az új tarifa bevezetése fokozatosan történik meg, így a háztartásoknak lehetőségük lesz felkészülni a változásokra, és kihasználni azokat a pénzügyi előnyöket, amelyeket a napközbeni áramfogyasztásra való áttérés nyújt. A 2026-tól életbe lépő rendszerhasználati díjak és a dinamikus árazás tovább finomítja majd a fogyasztási mintákat, és lehetővé teszi a lakosság számára, hogy rugalmasan alkalmazkodjon a piaci viszonyokhoz.

Összefoglalva, az új lakossági villamosenergia tarifa bevezetése és az okosmérők terjedése jelentős átalakításokat hoz a magyar energiarendszerben, amely fokozatosan rugalmasabbá és piaci alapúvá válik, figyelembe véve a fenntartható fejlődést és az energiapiaci kihívásokat.

Share 0 Post 0 Share


Forrás:alternativenergia.hu
Tovább a cikkre »