Fábián Zoltán ismét Petőfi-programosként munkálkodik Gömörpéterfalán

Fábián Zoltán ismét Petőfi-programosként munkálkodik Gömörpéterfalán

Fábián Zoltán Marosvásárhelyről származik, a Magyar Művészetért Díjrendszer Ex-Libris és a Budapesti Lengyel Intézet Barátja kitüntetésekkel elismert zenész. A Nemzetpolitikai Államtitkárság által indított Petőfi Sándor-program egyik ösztöndíjasaként tevékenykedett Péterfalán és környékén az utóbbi kilenc hónapban. Idén újból sikerrel jelentkezett az ösztöndíjprogramra, így további kilenc hónapot tölthet el a gömöri falucskában. 

Korábban a Székely Vér zenekar alapítójaként, majd  kilenc évig a Hungarica frontembereként, most pedig már több éve önállóan járja a Kárpát-medence különböző pontjait, és dalainak segítségével próbálja összetartani a magyar közösségeket. 2019-ben, Trianon centenáriumában százállomásos koncertsorozatot tartott Őrzöm a lángot címmel.

2021 óta a szilágysági költővel, Thököly Vajkkal közösen zenés-verses irodalmi előadássorozataik is megvalósultak, főként iskolák, templomok és művelődési házak számára.

Idén negyedik alkalommal került megrendezésre az általa megalapított Őrzöm a lángot tábor Püspökhatvanban, amely kulturális és zenei rendezvényekkel várta az érdeklődőket.

Három lengyel nyelvű lemeze is elérhető, melyekkel beutazta Lengyelországot, ezzel erősítve a lengyel–magyar barátságot.

Idén májusban jelent meg első önálló lemeze Őrzöm a lángot címmel. A CD-t meg lehet vásárolni Zoltán koncertjein, a MediaMarkt üzleteiben és a H-Music Hungary kiadói webshopjában, valamint a Spotify-on is elérhető az összes dal, néhány pedig már a YouTube-on is megtekinthető.  A Mahasz eladási listán a megjelenés hetében a második helyen nyitott a lemez.  Ebben az évben is több, mint 50 koncertet tartott a Kárpát-medencében, sőt még azon is túl. Jelenleg az első könyvét írja.

Fogadószervezete a magyar nemzeti harcművészetet oktató Felföldi Dalia Iskola volt, amely magába foglalja a Dalia Népfőiskolát és a Magyar-Turán Felvidék társulást is. A zenélés mellett Zoltán segített programokat szervezni, edzett a Daliákkal, gitárt oktatott, minden munkálatból kivette a részét az elmúlt időszakban. Kopecsni Gáborral, a Felföldi Dalia Iskola vezetőjével több felvidéki iskolában is jártak már, ahol rendhagyó magyar-, zene- és történelemórákat tartottak.

Zoltánnal beszélgettem a programról és arról, hogy miért választotta ismét a felvidéki környezetet és a Daliák központját, a Magyar Közösségi Házat Gömörpéterfalán.

Az utóbbi kilenc hónapban sem unatkoztál. Rengeteg eseményt szerveztetek és valósítottatok meg közösen Kopecsni Gáborral, emellett számos koncerten vagy túl, amelyeket a Kárpát-medence különböző országaiban tartottál. Hogyan emlékszel vissza erre az időszakra?  

Teljes mértékben pozitívan. Úgy érzem, hogy kivettem a részem a feladatokból és Gömörpéterfalán, a Felföldi Dalia Iskola központjában megvalósult a Petőfi-program küldetése és célja a 2024-es programszakasz kilenc hónapjában. Emellett igyekeztem szolgálni a környező települések tanintézményeit is.

Pozitívan értékeled a munkásságodat? 

Ha sikerként élek meg valamit, mindig azt szoktam mondani, hogy ismét van mire szerénynek lenni. A magyarság szolgálatában állni mindig egy pozitív küldetés.

Hírdetés

Milyen volt a közös munka Kopecsni Gáborral és a Daliákkal? 

Kialakult egy jól működő, gördülékeny munkafolyamat, ami köszönhető a barátságnak is. Gábor egyébként egy elszánt ember a szó pozitív értelmében, amit elhatároz, azt megvalósítja. Példaértékű az, amit Gömörpéterfalán megálmodott és létrehozott. Sok ilyen emberre lenne szükség a Kárpát-medencében, akik maradandót és példaértékűt teremtenek. Örülök, hogy ennek én is részese lehetek.

Úgy érzed, tudtál segíteni a felvidéki magyarság összefogásában és legfőképpen a falu fejlődésében? 

Inkább úgy fogalmaznék, hogy a legjobb tudásom szerint igyekeztem szolgálni a felvidéki magyarságot.

Melyik általatok szervezett rendezvényt tudnád kiemelni és miért? 

Sok ilyen van, a Határtalanul koncert, a Hazajáró közönségtalálkozó, vagy a Parasztolimpia, hogy csak néhányat említsek. Sosem dőltünk hátra, hogy majd lesz valahogy. Mindig kihoztuk magunkból a lehetőségeink szerinti maximumot, mely meg is hozta az eredményét. Némelyik rendezvényen többen voltak, mint a falu lakossága.

Miért választottad ismét Gömörpéterfalát és a Felföldi Dalia Iskolát fogadószervezetként? 

Szeretem ezt a közösséget, mely keményen dolgozik a céljaiért és kiemelkedő szerepet tölt be ebben a régióban. Az itt töltött idő alatt sosem fordult elő az, hogy leültünk és gondolkoztunk azon, hogy mit kéne csinálni. Mire feleszméltünk, már tele volt a naptár. Maradt még jó néhány befejezetlen közös terv.

Vannak már esetleg olyan tervek, események az elkövetkezendő időszakra, amelyeket megosztanál az olvasókkal? 

Természetesen, a nagy sikerre való tekintettel idén is megszervezzük a Határtalanul koncertet, különböző előadások sorozata vár még ránk, mind a központi helyszínen, mind a Kárpát-medence különböző pontjain. Jelenleg 36 ösztöndíjas szolgálja a Kárpát-medence magyarságát, akiket közel 500 jelentkező közül választottak ki.
Mit adott számodra a Petőfi Sándor-program? Milyen tekintetben érzed úgy, hogy nagyon sokat tanultál, fejlődtél általa? 

Rengeteg olyan feladat van a szervezet és a Magyar Közösségi Ház körül, ami olykor nem kerül a felszínre, úgynevezett háttérmunka, de mégis nagy szerepe van. Gondolok itt arra, hogy egy eseményt nem elég kitalálni és közzétenni, hanem meg kell tervezni a plakátot, meg kell hirdetni, elő kell készíteni a helyszínt, stb. Úgy érzem, a csapatmunkában mindenképpen fejlődtem és az íjászaton és az ostorhasználaton kívül tanultam itt olyan dolgokat, amire valószínűleg sosem lett volna alkalmam. Gondolok itt arra, hogy miként készül el egy pásztorbot hagyományos módon, vagy a népi építészet szerinti faldíszeket miként kell elkészíteni és még sorolhatnám.

Tegnap megjelent Zoltán Mag című dalához a videóklip, melyet nyáron a Kurultaj – Magyar Törzsi Gyűlésen forgattak le az Unlimited Pictures csapatával. Több mint száz Kárpát-medencei magyar hagyományőrző és civil szervezet részvételével valósult meg. Több száz lovas és több ezer gyalogos hagyományőrző (főleg ősi hun, avar és magyar viseletben, páncélzatban) vett részt benne aktívan.

Miért kapta a Mag címet a dal?

A Mag képes évekig a földben megmaradni, majd újra kihajtani, akárcsak a magyarság. Hiába próbáltak minket eltiporni az elmúlt több mint ezer évben, mi mindig képesek voltunk újra megerősödve felállni és továbblépni. Ezt az üzenetet hordozza a dal is.

Chovan Lilla/Felvidék.ma


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »