A Magyar Szövetség új vezetése megtartotta első, felesleges sajtótájékoztatóját

A Magyar Szövetség új vezetése megtartotta első, felesleges sajtótájékoztatóját

Nyitókép: SITA

Gubík László pártelnök és két alelnöke, Őry Péter és Csenger Tibor ma a szlovák nyelvtörvény készülő módosítása ellen tartott tiltakozó sajtótájékoztatót. Mindezt úgy, hogy a konkrét tervezet még nem ismert, és maga a tárcavezető, a kulturális miniszter is biztosította az érintetteket arról, hogy a módosítás nem célja a meglévő kisebbségi jogok csorbítása. Annál inkább a szlovák nyelv védelme az egyre erőseben beszivárgó angolszász kifejezésekkel szemben.

A Magyar Szövetség nem várta meg a tervezet nyilvánosságra hozatalát, nem kért találkozót a minisztertől, hogy  megismerhesse annak tartalmát. Nem. Ők úgy döntöttek, tiltakozni fognak. Hogy mi ellen, maguk sem tudták, de tiltakoztak.

Gyimesi György ezzel szemben már korábban elvégezte az ilyenkor szokásos, választók által is elvárt munkát, Mivel a felvidéki magyarság veszélyt érzett (jogosan!), találkozót kért és kapott a minisztertől. Vitt egy csokor virágot, leültek, átnézték a tervezetet, Gyimesi elmondta a magyar aggályokat, biztosítékot kapott Šimkovičová minisztertől, majd kezet fogtak, lefotózkodtak és ment mindenki a dolgára. Gyimesi elmondta, hogy nincs ok a pánikra. Ha pedig mégis lenne, rajta fogja tartani a szemét az ügyön.

Nyelvtörvénytervezet: Amíg a Magyar Szövetség pánikot kelt, addig Gyimesi György megoldást keres és talált

Lényegében ugyanezt fogalmazta meg Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter is, aki szerint nagyon jó a szlovák-magyar viszony, és nem tartja valószínűnek, hogy ezen pont a nyelvtörvény-módosítása rontana.

Hírdetés

Szijjártó: Magyarország figyelemmel követi a szlovák nyelvtörvény tervezett módosítását

A Magyar Szövetség három vezetője ezzel szemben sajtózott egyet Columbo feleségéről, szurkálta kicsit a ködöt, majd elégedetten hazamentek. A felvidéki magyarok számára nem ért el semmit és  a törvénytervezetet sem ismerte meg.

Ellenben Šimkovičová párttársa, Tomáš Taraba környezetvédelmi miniszter – aki szintén jelen volt Gyimesi Györggyel együtt a találkozón – jelezte, úgy látják, egyesek politikai tőkét szeretnének kovácsolni a témából. Teljesen feleslegesen.

A Gubík-Őry tandem tehát szerzett egy rossz pontot két, magyar szempontból fontos tárcánál. Túl korán, túl indokolatlanul. A politikai munkát ezúttal sem végezték el, ehelyett riogattak egyet, ami Gyimesi és Szijjártó szerint is indokolatlan.

A Gubík-Őry tandem úgy döntött, érdemi politizálás helyett inkább látszattevékenységhez nyúl. Pedig kérhettek volna találkozót is az érintettektől, hogy legalább megismerjék a tervezetet, ami ellen tiltakozhatnak. Ők nem így gondolták. Mások viszont igen.

A felvidéki magyar választó meg majd szépen eldönti, melyik módszer a szimpatikusabb számára. Az, amit általában Gyimesi György és a magyar kormányzat is választ, hogy ha bajt érez, tárgyalással, személyes találkozó keretében igyekszik tisztázni a helyzetet. Vagy a pótcselekvést, a felfújt semmit, amin gőgös, kioktató, a másik érdemi munkáját kigúnyoló módon lehet „vlecskázni.” Őry Menyhárt Józseffel egyszer már kisiklatta a magyar párt politikai szekerét. Gubík most felült ugyanerre a szekérre.

Király Zsolt


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »