Danko és Fico „rendet vágna” a sajtóorgánumok között. A KDH szerint ez önkényuralmi tempó

Danko és Fico „rendet vágna” a sajtóorgánumok között. A KDH szerint ez önkényuralmi tempó

Október 8-án jelentette be Andrej Danko, a legkisebb kormánypárt elnöke, hogy a koalíció egy nemzeti sajtóhivatal létrehozását tervezi, és ennek törvényi előkészítése már zajlik. A hivatal elvileg azt a célt szolgálná, hogy a sajtó objektívebben tájékoztatja majd a nyilvánosságot. Robert Fico egy indulatos sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy akár azt is el tudja képzelni, hogy csak az dolgozhasson újságíróként, aki zsurnalisztikát végzett az egyetemen, vagy részt vett átképzésen. A médiahivatal létrehozása sok kritikát váltott ki, nem csak az ellenzék körében.

A vonatkozó törvény előkészítését a kulturális minisztérium médiajogi, műsorszórási részlegén végzik. A kulturális tárca az SNS-hez tartozik. Roman Michelko, az SNS képviselője szerint a törvény legkésőbb novemberben a parlament elé kerül.

A Nemzeti Médiahivatal a tervek szerint átvenné a már létező hatóság, a Médiaszolgáltatási Tanács hatásköreit, Michelko szerint lényegében át veszi a helyét a területen.

A Médiaszolgáltatási Tanács felel jelenleg azért, hogy a tartalomközlő oldalak és az audiovizuális tartalmakat közlő médiumok betartják a vonatkozó törvényeket. Az új, kormány által tervezett hatóság lényegében ugyanilyen struktúrában dolgoznak, a vezetését ugyanúgy a parlament választaná meg.

„A Nemzeti Médiahivatal rendelkezne minden kompetenciával a műsorszórási engedélyektől és Médiaszolgáltatási Tanács által gyakorolt hatáskörökig. Vagyis ez egy felügyelőszerv lesz az elektronikus és webes sajtó felett is”

mondta Michelko.

Német példa?

Az SNS állítása szerint a német példa lesz irányadó az új hivatal létrehozásánál. A részletek azonban még nem ismertek, azon kívül, hogy a kormányt a sajtóban megjelenő hírek motiválták.

Robert Fico a héten kibukott és emelkedett hangnemben üzente meg a sajtónak, hogy „rendet kell csinálni, mert ekkora kupleráj egy országban sincs a sajtó körében, mint Szlovákiában”. Az indítékot ezúttal nem csak a progresszív sajtó gyűlöletkeltéssel határos megnyilvánulásai adták.

Fico a portál nevének említése nélkül élesen támadta a Štandard.sk szlovák konzervatív hírportált is, amiért megírta, hogy Tomáš Drucker (HLAS) oktatási miniszter kiállt a trencséni Ľudovít Štúr Gimnázium mellett, amiért az szivárványos fesztivált hirdetett az iskolában a pozsonyi kettős gyűlöletgyilkosság évfordulója (okt. 12.) alkalmából. Érdemes tudni, hogy a gimnázium nyolcosztályos, vagyis 11 évesek is járnak oda.

Hírdetés

Miután a Republika felhívta az akcióra a figyelmet, az iskola visszakozott, Drucker azóta többször is jelezte, hogy az iskolának ad igazat a kérdésben. Ez azért volt kínos a kormányfő számára, mert néhány hete még arról beszélt, hogy a kormány meg fogja gátolni, hogy ideológiát terjesszenek az iskolákban. A gyakorlat viszont határozottan mást mutat.

Súlyos kérdések

Kérdés, hogy a kormány a javaslattal mit fog tudni elérni. Jelenleg ugyanis nem lehet olyan könnyen meghatározni, ki újságíró és ki nem az. Számos olyan személy dolgozik a tartalomközlés ágazatában, akik különféle tartalmakat, cikkeket közölnek a közösségi oldalakon.

És mivel nincs konkrétan lehatárolt köre az újságíró szakmának, nehéz meghatározni, hogy kire hogyan vonatkozzon a törvény.

Azt csak sejteni lehet egyelőre, hogy a kormány ösztönözni akarja az újságírókat, hogy valamelyik érdekvédelmi szervezet tagjai legyenek.

Szlovákiában egyelőre egy ilyen van: a Szlovákiai Újságírók Szindikátusa. Ez egy leginkább jogi érdekérvényesítést kínáló szervezet. Mivel a nagy szerkesztőségek általában saját ügyvédekkel, sőt, saját médiaetikai kódexszel rendelkeznek, a szindikátus tagjai között ezért inkább a kis regionális lapok újságíróit találjuk.

Azt mindenesetre a szakma sem tartaná ördögtől valónak, ha lenne konkrét definíció az újságíróra, hogy meg lehessen különböztetni őket más tartalomközlőktől.

A KDH önkényuralmi praktikákról beszél

Az ellenzéki KDH szerint a kormány által tervezett hatóság fenyítő eszköz lenne az „engedetlen” újságírók ellen.

„A feltételt, hogy kötelezően egy újságírói érdekvédelmi szervezethez kell tartoznia az újságírónak, már ismerjük a háború alatti totalitárius Szlovákia korából. Annál is szomorúbb, hogy a jelenlegi kormánykoalíció hatalmaskodása a totalitárius rezsimek eszközeit hozza vissza”

nyilatkozta a KDH sajtóosztálya a Štandard szerint.

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »