Most vagy ennyire meggondolatlan az amerikai elnök, vagy ennyire utálja Kamala Harrist

Most vagy ennyire meggondolatlan az amerikai elnök, vagy ennyire utálja Kamala Harrist

Joe Biden leköszönő amerikai elnök az elmúlt napokban elkövetett néhány olyan nyilvános húzást, ami miatt egyesek már felvetették, hogy valójában ki nem állhatja saját alelnökét, Kamala Harrist, aki Biden helyét vette át a demokraták elnökjelölti posztján – miután a demokraták gyakorlatilag kirúgták az egyre szenilisebb jelenlegi elnököt.

A Fehér Ház a minap kénytelen volt külön nyilatkozatban cáfolni, hogy Biden Trumpot támogatná. Erre azért volt szükség, mert Biden egy nyilvános rendezvényen az egyik republikánus szavazónak tett gesztusként felvette Trump idei kampánysapkáját.

Sokan az eset után rögtön feltették a kérdést, hogy Biden szándékosan ássa-e alá Harris kampányát, vagy csak meggondolatlan, de ártatlan húzásról volt szó.

Mondhatnánk, hogy a szenilitása miatt sokszor bírált Biden kapcsán inkább meggondolatlanságról lehet szó. Csakhogy nem egyedi esetről volt szó. A múlt héten Biden összehívott egy sajtótájékoztatót a Fehér Házban, pont akkor, amikor Harris egy michigani kampányrendezvényen lépett színpadra. A tévécsatornák némelyik ezért megszakította az élőben közvetett michigani estet, és a sajtótájékoztatót közvetítették.

És ha ez nem lenne elég, Biden arról beszélt a sajtótájékoztatón, hogy Kamala Harris alelnökként minden fontos döntésben részt vett. Ez szó szerint Harris azon kampánystratégiáját ássa alá, amely arra épít, hogy Harris nem volt része a Biden-kormányzat hibáinak, és ezt a narratívában megjelenő távolságtartással próbálja érzékeltetni.

Hírdetés

Aztán jött a Milton-hurrikán, és Harris megragadta az alkalmat, hogy a katasztrófára készülő Florida államban szerezzen néhány jópontot, az ottani, republikánus kormányzó lejáratásával. Harris arról beszélt, hogy De Santis kormányzó nem fogadta telefonhívásait. De Santis erre azt reagálta, hogy nem tudott róla, hogy Harris kereste őt, az alelnök az elmúlt három évben rá sem nézett Floridára, ráadásul az alelnök nem vesz részt a katasztrófa kezelésében.

Mire Harris felépítette a narratívát De Santisszal szemben, Biden porrá zúzta az egészet: közölt a facebookon egy fotót, és közzé tette, hogy épp Ron DeSantisszal tárgyalt telefonon Florida helyzetéről. Magyarul: megerősítette a kormányzó szavait, miszerint Harris nem vesz részt a hurrikán elleni védekezésben.

Donald Trumpnak is feltűnt a két demokrata vezető politikus közti összhang hiánya.

„Szundi Joe (…) mostanában egész jól fest Kamalához képest. Egyre élesebbnek tűnik. Dühös Kamalára és utálja őt. (…) Tizenegymillióan szavaztak rá (Bidenre – a szerk.), aztán egyszerűen kidobták Harrisért, akire senki sem szavazott.”

mondta Trump.

Körkép.sk, Mandiner.hu


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »