Szlovákia részvételével Krakkóban ma kezdődik az Arraiolos-csoport ülése

Szlovákia részvételével Krakkóban ma kezdődik az Arraiolos-csoport ülése

Peter Pellegrini köztársasági elnök csütörtökön a lengyelországi Krakkóba, az Arraiolos-csoport találkozójára utazott. Az államfők pénteken a lengyel királyok történelmi székhelyén, a krakkói Wawel-kastélyban üléseznek. Az idei csúcstalálkozó fő témája a transzatlanti kapcsolatok, a globális kihívások és fenyegetések. A csúcstalálkozó házigazdája Andrzej Duda lengyel államfő.

Bulgária, Észtország, Görögország, Horvátország, Magyarország, Németország, Lettország, Lengyelország, Szlovákia, Szlovénia és Olaszország államfője ül tárgyalóasztalhoz.

„Az ilyen találkozók egyedülálló lehetőséget teremtenek a nézetek, a tapasztalatok és az elképzelések ismertetéséhez, az eszmecseréhez, valamint teret adnak az Európai Unió jövőjéről és a globális kihívásokról szóló vitáknak” – közölte a köztársasági elnök irodája.

Hírdetés

Az elnöki iroda tájékoztatása szerint a találkozó témái a 2025 első felében esedékes lengyel uniós elnökséghez kapcsolódnak.

Ezek között lesz az EU bővítése, Ukrajna újjáépítése, az energiabiztonság, Európa biztonsága, valamint az illegális migráció.

Az Arraiolos-csoport az Európai Unió egyes tagállamainak államfőiből álló politikai fórum. Nevét a portugál Arraiolos városáról kapta, 2003-ban ott tartották az első találkozót. Szlovákiát először Zuzana Čaputová volt köztársasági elnök képviselte a csoport 2022-es ülésén.

(TASR/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »