A világ legtisztább országai: még egy csikket sem lehet a földre dobni

A világ legtisztább országai: még egy csikket sem lehet a földre dobni

A világ legtisztább országai: még egy csikket sem lehet a földre dobni Mislay Edit2024. 10. 10., cs – 15:55

Az, hogy mennyire tiszta egy város, ahol élünk, nemcsak az egészségünkre, hanem a hangulatunkra, a boldogságérzetünkre és természetesen az élettartamunkra is hatással van. De ez nem csak a környezetszennyezésről szól. A világ legtisztább városai gyakran az ott élők névjegyei. Kellemetlenül éreznénk magunkat, ha szemetelnénk.

A tisztaságot kutatások is megerősítik

A Yale Egyetem és a Columbia Egyetem kutatói a Világgazdasági Fórummal együttműködve a világ 180 országában mérték a tisztaságot és a környezettudatosságot. A környezetvédelmi teljesítményindex (angolul Environmental Performance Index – EPI) 40 mutatót mér 11 kategóriában. E kategóriák közé tartozik a levegőminőség, a víz és a higiénia, a biológiai sokféleség és az élőhely, valamint a fenntarthatóság. Erre természetesen minden egyes felelősségteljesen viselkedő polgár hatással van.

Dánia

Az eredmények szerint Dánia a világ egyik legtisztább és legkörnyezetbarátabb országa. Dánia több kategóriában is magas pontszámot ért el, egyebek mellett a szennyvízkezelés, a védett tengeri területek és a nehézfémek tekintetében. Emellett a világon az egyik legátfogóbb és leghatékonyabb politikával rendelkezik az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentésére és az éghajlatváltozás megelőzésére. Dániában még a teljesen környezetbarát szállodák, a napenergiával működő hajók és a bioélelmiszerek is egyre nagyobb teret nyernek. Ez egy olyan ország, ahol a tiszta élet nem csupán frázis.

Egyesült Királyság

Hírdetés

A világ második legtisztább országa. Ez a pontszám igazán lenyűgöző, tekintve, hogy az ország lakossága több mint 67 millió fő. Az Egyesült Királyság tökéletes pontszámot ért el az ivóvíz, a higiénia és a szennyezőanyag-kibocsátás terén. Az emberek milliói abszolút alapkövetelménynek tartják a hulladékszelektálást, és rágógumit eldobni az úton teljesen elfogadhatatlan.

Finnország

A világ északi részén tisztelik a természetet. Ez nyilvánvaló, hiszen ez a második északi ország a legtisztábbak listáján. Finnország energiájának mintegy 42 százaléka megújuló forrásokból származik. Az ország a levegőminőség tekintetében a harmadik helyen áll a világon, és kiemelten kezeli az erdők és az élővilág védelmét. Egész egyszerűen északon még mindig lehet friss hegyi levegőt szívni, még a városokban is.

Málta

A gyönyörű strandoknak és sziklaformációknak otthont adó Málta a biológiai sokféleség szempontjából is gazdag, és mindent megtesz a természet védelméért, miközben vonzó marad a turisták számára. Tökéletes ivóvízminőséggel és alacsony szén-dioxid-kibocsátással büszkélkedhet. Ha tiszta környezetben szeretne nyaralni, Málta jó választás lehet.

Svédország

A világ egyik leginkább fenntarthatóságra összpontosító országa. Alacsony szén-dioxid-kibocsátásáról és a megújuló energiaforrások használatáról ismert. Svédország a természetvédelemre is nagy hangsúlyt helyez, és országszerte növelte a zöldterületeket, több ezer hektárnyi erdőt megőrizve. Az ország tökéletes pontszámmal büszkélkedhet a védett tengeri területek és a vizes élőhelyek tekintetében, amelyek fontos élőhelyei a vadon élő állatoknak. Svédország olyan hely, ahol az ember, az erdő és a természet közötti szimbiózis nagyon magas szintű.

(magazin.pluska.sk)


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »