Megjelent az Új Ember 2024. október 13-i száma

Megjelent az Új Ember 2024. október 13-i száma

Az Új Ember idei 41. számát ajánljuk olvasóink figyelmébe, mely elérhető a templomokban, az újságárusoknál, illetve előfizethető szerkesztőségünk terjesztési osztályán.

Fél évszázaddal ezelőtt kezdődött a Nagymarosi Ifjúsági Találkozók sorozata, a „lelki erőmű”, amely a magyar Egyház legrégebb óta megtartott országos ifjúsági rendezvénye. Tudósítást közlünk az október 5-i jubileumi találkozóról, amely a hőskorról és s jövőről is szólt, emellett a legkisebbek részvételével zajló Gyerekmaros 35. születésnapja is volt.

A Szentatya október 1-jén bűnbánati virrasztást vezetett a Szent Péter-bazilikában a Püspöki Szinódus XVI. Rendes Közgyűlésének második ülésszakát előkészítő lelkigyakorlat lezárásaként.

Hét bíboros olvasta fel a bocsánatkéréseket az Egyház hét „főbűnéért”: a szexuális bántalmazásokért és a hatalommal való visszaélésekért; a migránsokkal szembeni közömbösségért; a békével, a nőkkel, az őslakos népekkel szemben elkövetett bűnökért; az egyházi tanítás bántalmazásra való használatáért és a meghallgatás hiányáért. Ferenc pápa teljes beszédének fordítását közzétesszük lapunkban.

A magyarországi Házas Hétvége mozgalom a közelmúltban nagyszabású rendezvénnyel ünnepelte létrejöttének negyvenedik évfordulóját. A nemzeti felelős házaspár 2022 óta Körmendi Gábor és Zsófia. Velük készített interjút Bodnár Dániel.

Hírdetés

Hírt adunk arról, hogy a szombathelyi püspöki palota dísztermében október 6-án vehette át Székely János szombathelyi megyéspüspöktől a Károly Király Imaliga vezetősége által kiválasztott 22 személy a boldoggá avatott utolsó uralkodónk tiszteletére alapított Boldog Károly-díj Arany Érdemkereszt kitüntetést, köztük Kuzmányi István, lapunk igazgató-főszerkesztője is. 

A Mértékadó kulturális mellékletben Reményik Sándorra (1890–1941) emlékezünk, aki Kolozsváron született, ott is halt meg. Az erdélyi és az egyetemes magyar irodalom kiemelkedő költője, a két világháború között a transzilvanizmus lírai képviselője volt.

Halmai Tamás a Csukás Meserádióról írja: „A mese, mint általában az irodalmi műfajok, évezredekig a szóbeliség vándorló kincse volt. Mondták, hallgatták, továbbmondták, átalakították, újramondták, és újra, és újra… Korszakok és földrészek közti szellemi kereskedés igazgatta útját, az igazság csodája iránti vágyakozás sokszorozta meg létezését. A Csukás Meserádió az eleven beszédnek ezt az ősi hagyományát kelti életre…”

Dokumentumfilm készült Varga Béláról. A Nézőpont rovatban Baranyai Béla ír a filmről, Varga Béla katolikus papról, politikusról és életútjáról. A dokumentumfilmben történészek, a Varga család tagjai, valamint egyházi vezetők – mint Udvardy György veszprémi érsek és Veres András győri megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke – idézik fel Varga Béla alakját.

Olvasóinknak bemutatjuk a Pálos olvasókönyv című irodalmi antológiát, amely megvásárolható az Új Ember könyvesboltban vagy megrendelhető az Új Ember online könyváruházban is. A Sudár Annamária szerkesztette 750 oldalas kötet a Magyar Pálos Rend és az Országos Széchényi Könyvtár több mint egy évtizedes együttműködésének eredményeként jelent meg, közös kiadásukban. A terjedelmes kiadványban pálosoktól és pálosokról olvashatunk, Remete Szent Páltól kezdve a 20. században élt mártír sorsú Bolyós Ákosig.

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »