Rahmé libanoni maronita érsek: A keresztények a bombázás elől menekülők ezreit fogadják be

Rahmé libanoni maronita érsek: A keresztények a bombázás elől menekülők ezreit fogadják be

„A Deir El-Ahmar környéki falvakban minden keresztény család három-négy családot, 30–60 embert fogadott be” – mondta el Hanna Rahmé, a kelet-libanoni Bekaa tartomány területén fekvő baalbek-Deir El-Ahmar-i maronita főegyházmegye érseke a Szükséget Szenvedő Egyház (ACS) segélyszervezetnek.

Az izraeli bombázások az érsekség területén lévő stratégiai fontosságú területeket érik, különösen a Baalbek környéki régiót, ahol vélhetően a Hezbollah bázisai találhatók, ugyanakkor olyan falvakat is, ahol keresztények és muszlimok egyaránt élnek. A főegyházmegye az ország területének mintegy 27 százalékát fedi le, egy olyan régióban, ahol mintegy 450 ezer síita muszlim él.

Az érsek elmondta, hogy Deir El-Ahmar városának környékén is naponta vannak bombatámadások, amelyek a Hezbollah katonai és gazdasági létesítményeit célozzák, mindössze öt–húsz kilométerre a központtól.

„Olyan sok a menekülő, hogy elözönlenek minket, de nem hagyhatjuk őket magukra. Beszéltem a helyi televízióban, a bombázott területeken élő embereknek

Rahmé érsek szerint mintegy 13 ezer ember menekült az érsekség olyan területeire, ahol a lakosság túlnyomórészt katolikus. Deir El-Ahmarban, ahol az érseki székhely található, és a környező falvakban mintegy 2300 embert fogadtak be oktatási intézményekben, további ötezer embert magánházakban, ezerötszázat pedig templomokban és kolostorokban helyeztek el. Az érsek szerint azonban a kitelepítettek közül sokan a város utcáin kénytelenek aludni, és még többen vannak azok, akik északra vagy Szíriába távoztak.

Hírdetés

A Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) adatai szerint szeptember 21. és október 3. között mintegy 235 ezer ember jutott el Szíriába szárazföldi úton, köztük 82 ezer libanoni és 152 ezer szíriai.

Az érsek aggódik, hogyan tud segélyt eljuttatni az otthonukból elmenkültekhez és a befogadó családokhoz. A családok már korábban elszegényedtek a gazdasági válság miatt. „A civil szervezetek a helyszínen segítik az iskolákban élő menekülteket, de a családok által befogadottakat és magukat a befogadó családokat nem – panaszolja. – Ezért az érsekség gondoskodik róluk. A helyzet azonban nagyon kritikus.

és nagyon hálásak vagyunk a Szükséget Szenvedő Egyháznak, amely azonnal létfontosságú segítséget ajánlott fel. Kérünk benneteket, maradjatok mellettünk!” – zárta az interjút a libanoni maronita érsek.

Forrás: AgenSIR

Fotó: Acs-italia.org

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »