A tavalyi kelet-szlovákiai földrengés által sújtott községek 2,7 millió eurós támogatásban részesültek

A Kelet-Szlovákiát tavaly október 9-én sújtó 4,9-es erősségű földrengés által érintett községeknek és magánszemélyeknek összesen 2 765 605 euró összegű humanitárius segélyt nyújtott a Szlovák Köztársaság Munkaügyi, Szociális és Családügyi Minisztériuma (MPSVR), közölte a TASR hírügynökséggel az évforduló kapcsán a tárca kommunikációs osztálya.

Az 35 érintett községnek a földrengés okozta károk felszámolására összesen 525 000 euró összegű támogatást nyújtottak. Az önkormányzatok mindegyike maximum 15 000 eurós támogatásban részesült. A munkaügyi minisztérium tájékoztatása szerint a támogatás célja biztosítani a települések lakossága számára a megrongálódott otthonaik helyreállításához szükséges eszközöket. A támogatás konkrét felhasználásáról maguk a települések döntenek.

A munkaügyi tárca 1671 háztartásnak folyósított humanitárius segélyként összesen 1 243 105 euró összegű támogatást. A legtöbb jóváhagyott és kifizetett kérelem Zemplénpálhegy (98), Gyapár (96), Holcsík (84), Felsőbaskóc (81), Kosárvágása (75), Felsővirányos (75) községek, valmint Homonna város (71) lakosságától érkezett. Más településekről kisebb számban fogadtak el támogatási kérelmeket.

A támogatást például a szükséges ruházati cikkek, lábbelik, tisztítószerek, személyes fogyasztási cikkek biztosítására, a háztartási berendezés felújítására, az alapvető létfeltételekhez szükséges eszközök beszerzésére, valamint a lakásalap megújítására szánják.

Hírdetés

2024 januárjában a munkaügyi tárca további 1 millió eurót különített el a földrengés sújtotta lakosság megsegítésére. Idén 997 500 eurós támogatást hagytak jóvá és fizettek ki 1387 háztartás számára.

„A támogatásokról szóló törvény módosítása alapján 2024 májusától bevezették a humanitárius segítségnyújtás speciális lehetőségét azokra az esetekre, amikor például szükségállapotot vagy rendkívüli helyzetet hirdettek természeti vagy egyéb katasztrófa, illetve baleset miatt. Egyazon szükségállapoton vagy rendkívüli helyzeten belül legfeljebb 1500 euró támogatás nyújtható. Amennyiben azonban ugyanazon rendkívüli helyzeten vagy szükségállapoton belül jelentős anyagi kár keletkezik, akkor a teljes támogatás maximum 3000 euróra emelhető. Érvényes azonban az egy kérelemre vonatkozó 1500 eurós összeghatár” – ismertette a tárca.

A tavaly október 9-én bekövetkezett 4,9-es erősségű kelet-szlovákiai földrengés epicentruma a Varannói járás Gyapár községének kataszterében volt, mely több településen okozott jelentős anyagi károkat.

NZS/Felvidék.ma/teraz.sk)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »