Kormányválság jöhet a kampányban

Kormányválság jöhet a kampányban

Hatalmi visszaéléssel vádolta meg a Marcel Ciolacu miniszerelnök által vezetett Szociáldemokrata Pártot (PSD) Nicolae Ciucă, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke, és erre hivatkozva bejelentette a bukaresti nagykoalíció felbontását. A kormányból azonban nem vonulna ki a PNL, hogy a további visszaéléseket megakadályozza. Válaszul Marcel Ciolacu kijelentette: ha a PNL kivonul a kormányból, ő lemond. A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) közölte, hogy bizalmatlansági indítványt nyújt be a kormány megbuktatására.

A PNL kilép a koalícióból, de a kormányból nem

A román demokráciát kérdőjelezi meg, hogy a kilenc tagból álló alkotmánybíróság öt bírája, akik közül négyet a PSD jelölt, szavazattöbbséggel kizárta az elnökválasztásból Diana Șoșoacă EP-képviselőt – véli Nicolae Ciucă, aki szerint a visszaélés és az állampárti viselkedés a szociáldemokraták DNS-ében van. „Ma egy politikai ellenfelet iktat ki, holnap egy másikat, holnapután már sajtótermékeket fog elhallgattatni, végül az egész román államot maga alá gyűri” – ecsetelte a PNL elnöke hétfő este a Facebookon közzétett videóüzenetében. Hozzátette: a PNL a választásokig a kormányban marad, hogy a további visszaéléseket megakadályozza, de a PSD–PNL koalíció közös útja véget ért. Úgy vélte, a PSD szeretne egyedül kormányozni, hogy progresszív adót vezessen be, hogy kiterjessze befolyását az igazságszolgáltatásra, a közpénzeket pártklientúrához irányítsa és populista célokra használja. „Ez azonban nem fog megtörténni” – fogadkozott. Kifejtette: felelőtlenség lenne magára hagyni a PSD-t a kormányban, a PNL „nem hagyja el a harcteret”, meg fogja akadályozni, hogy a PSD hatalmával visszaélve próbálja megnyerni a választásokat. Ciucă szerint a szélsőséges nézetek, a sovinizmus és antiszemitizmus terjedését törvényes és demokratikus eszközökkel kell megfékezni, és meg kell győzni a románokat, hogy demokratikus alternatívákra szavazzanak. A PNL nem egy szélsőséges politikussal, hanem a demokrácia alapelvével vállal szolidaritást az alkotmánybíróság döntése kapcsán – hangoztatta a PNL elnöke és államfőjelöltje.

A PNL vezetősége és miniszterei tegnap megbeszélést tartottak, amelyen a soron következő kormányülés napirendi pontjairól tárgyaltak. Az ülés után Ionuţ Stroe pártszóvivő elmondta: nem mérlegelik a kormányból való kilépést, mert alig két hónap van hátra az új kormány megalakulásáig, és a választásokig biztosítani akarják a kabinet működését. Hozzátette: „politikai szempontból pedig nem kellene hagyni, hogy a PSD teljhatalmat gyakoroljon”. Rámutatott: mivel felfüggesztették a politikai párbeszédet a PSD-vel, és nincsenek koalíción belüli egyeztetések, a liberálisok a kormány napirendjére kerülő témákban a párton belül megbeszélteknek megfelelően fognak állást foglalni. A PNL részéről a párt főtitkára, Lucian Bode és Cătălin Predoiu miniszterelnök-helyettes koordinálja a kormányzati tevékenységet.

 

A PSD visszavág

A Diana Şoşoacă elnökjelöltségét elutasító határozat indoklása megerősíti, hogy szükség van az alkotmánybíróság széles körű reformjának megvitatására – írta hétfő este a Facebook-oldalán Marcel Ciolacu kormányfő. Bejegyzése szerint a reformról szóló vitának abból kell kiindulnia, hogy az alkotmánybíróság működését szabályozó törvény nem biztosítja a testület határozataiban érintett személyek védelemhez vagy a fellebbezéshez való jogát. Ezért a Központi Választási Iroda (BEC) és az alkotmánybíróság közé kellene iktatni egy törvényességi szűrőt, amelyet csak a legfelsőbb bíróság tud biztosítani – vélekedett. Ugyanakkor bírálta azokat, akik – miután fennen hirdették, hogy bizonyos pártokat törvényen kívül kell helyezni szélsőségességük miatt – most pajzsot vonnak egy olyan személy köré, aki „a legionáriusokat élteti és antiszemita eszméket hirdet”. Kifejtette, hogy még egy választási kampányban is léteznek korlátok, amelyeket nem szabad átlépni, mert akkor a román társadalom visszatér az ötven évvel ezelőtti állapotokhoz.

Tegnap a PSD közleményt adott ki, amelyben felszólította PNL-t, hogy tegyen eleget a kormányzással járó kötelezettségeinek. A nagyobbik kormánypárt szerint a kormánykoalíciót alkotó pártoknak „a választási verseny intenzitásától függetlenül” kötelességük a „minimális párbeszéd” fenntartása, hogy tudják meghozni a szükséges döntéseket az új parlamenti többség kialakulásáig, illetve az új kormány beiktatásáig. Hozzátették, hogy a kormány működőképességét megkérdőjelező politikai nyilatkozatok súlyosan érinthetik a nemzetgazdaságot, a befektetői bizalmat és ezáltal a polgárok életét is. „Egy kormányon levő párt nem dönthet pusztán választási számítások alapján. Nem az a tét, hogy mennyit nyer a PNL, ha bejelenti, hogy felbontja a koalíciót, de kormányon marad. A tét az, hogy Románia mennyit veszíthet az ilyen nyilatkozatok miatt” – írják közleményükben a szociáldemokraták. Rámutattak arra is: az USR bejelentése a kormány elleni bizalmatlansági indítvány benyújtásáról jól bizonyítja, hogy „ez a gyerekes választási játék zsákutcába vezethet”, hiszen a PNL abba a helyzetbe kerülhet, hogy saját miniszterei ellen kell szavaznia a parlamentben.

Hírdetés

Bizalmas forrásokra hivatkozva a G4Media portál közölte, hogy Marcel Ciolacu visszaadja kormányfői megbízatását az államfőnek, ha a PNL kivonul a kormányból. Ezt korábban maga Ciolacu is többször kijelentette.

 

Șoșoacă az EP-hez fordult

Ugyancsak hétfő este tette közzé az alkotmánybíróság a Diana Şoşoa­că elnökjelöltségét elutasító határozatának indoklását. Eszerint az S. O. S. Románia párt elnöke a Románia NATO- és EU-tagságával kapcsolatos megnyilvánulásaiban megkérdőjelezi az alkotmány tiszteletben tartására vonatkozó kötelezettséget, következetesen az ország demokratikus berendezkedésének megváltoztatására, alkotmányos rendjének megsértésére biztatja követőit. A taláros testület úgy látja: bár az államelnöki esküt csak megválasztása után teszi le a győztes jelölt, az abban foglaltak a jelöltség iktatásának elengedhetetlen feltételei. Ebben az értelemben a választás és megválasztás alkotmányos szabadsága nem korlátlan, és nem terjedhet odáig, hogy olyan jelölt indulhasson az államfői tisztségért, aki eleve ellentmond az államelnöki eskünek.

Maga Diana Şoşoacă európai parlamenti képviselő hétfő este az Európai Parlament egyperces felszólalásainak keretében kifogásolta, hogy a román alkotmánybíróság kizárta az államelnökjelöltek közül, visszaélésnek minősítve ezt a döntést, amelynek hátterében szerinte nem alkotmányossági okok állnak. Hangsúlyozta, hogy a választásokon való indulásának valamennyi formai követelményét teljesítette, azért zárták ki, mert küzdött „a kötelező védőoltások és a pandémiás szájkosár” ellen, mert megbírságolták gyorshajtásért, (…) mert szenátorként politikai nyilatkozatokat tett a román parlamentben. Nehezményezte, hogy nem volt bírósági tárgyalás az ügyében, nem idézték be, nem védekezhetett, és „újságban megjelent cikkek alapján ítélték el”. A politikus éppen arra kérte képviselőtársait, vegyék tudomásul, hogy Romániában sértik a jogállamiságot, amikor az ülésvezető kikapcsolta a mikrofonját, mert túllépte a felszólalási időt.

A szélsőséges politikus egy másik szankciót is kapott: az EP elnöke, Roberta Metsola tegnap megerősítette, hogy a június 18-ai botrányos felszólalása miatt (amikor kivezették az ülésről, mert szájkosárral és szentképpel üvöltözött a teremben) október 8-ától hétnapi eltiltással büntették meg; ezalatt nem vehet részt az EP plenáris ülésein, és napidíjat sem fog kapni, a szavazati joga azonban nem csorbul. Șoșoacă természetesen megfellebbezte a döntést, de nem járt sikerrel.

 

Az USR bizalmatlansági indítványt nyújt be

A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) egy bizalmatlansági indítvány benyújtásán dolgozik – jelentette be tegnap az alakulat elnöke, Elena Lasconi, arra biztatva Nicolae Ciucă liberális elnököt, hogy írja alá az indítványt. Hozzátette: ha a liberálisok nem írják alá az indítványt, rájuk lehet sütni, hogy képmutatók, hazugok, akiket ráadásul hiába vernek át, mert akkor is kormányon maradnak a pénz és privilégiumok miatt. Lasconi elmondta, hogy az USR nem fogott volna hozzá a bizalmatlansági indítvány előkészítéséhez, ha nem értesült volna arról, hogy Nicolae Ciucă „nyitott” a kormányból való kilépésre. A PNL vezetői tegnap se igent, se nemet nem mondtak: Ionuț Stroe szóvivő szerint a kezdeményezésnek „esélye sincs a sikerre”, ezért úgy döntöttek, az indítvánnyal kapcsolatban nem adnak semmiféle utasítást a párt képviselőinek és szenátorainak.

A bizalmatlansági indítvány benyújtása előtt az USR nem fogadja az AUR tagjainak a támogató aláírásait, ám a parlamenti vitán számít az AUR szavazataira is – mondta még Lasconi. Az AUR máris bejelentette, hogy megszavazza az indítványt, ha nem „látszatkezdeményezés”. A PSD viszont azt közölte, hogy nem fog saját kormánya ellen szavazni.


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »