Dr. Pásztor Bálint: A VMSZ-nek és Pásztor Istvánnak elévülhetetlen érdemei vannak a szerbiai vasútfejlesztésben

Vasútfejlesztésről és a kis értékű lopások összeghatáráról is beszélt a Szabadkai Magyar Rádió műsorában a VMSZ elnöke.

A Vajdasági Magyar Szövetségnek és Pásztor István egykori pártelnöknek elévülhetetlen érdemei vannak a szerbiai vasútfejlesztésben, ezt maga a szerb elnök is elismerte, amikor Szabadkán megtekintette a vasútállomás építési munkálatait – mondta dr. Pásztor Bálint, a VMSZ elnöke. Nem hívták meg, így nem volt ott az eseményen, de szerinte ennél fontosabb, hogy november 24-én elindul a gyorsvonat Szabadka és Belgrád között, ha minden a tervek szerint alakul.

Jól eső érzés volt, hogy Aleksandar Vučić szerb köztársasági elnök nyilvánosan beszélt arról, hogy a Vajdasági Magyar Szövetségnek mekkora érdeme van abban, hogy az Újvidék és Szabadka közötti vasútvonal elkészülhetett, a vasútfejlesztések kapcsán pedig Pásztor István érdemeit is méltatta – nyilatkozta a Szabadkai Magyar Rádió Napindító című műsorában dr. Pásztor Bálint. Arra a kérdésre, hogy szerinte miért nem hívták meg az épülő vasútállomás megtekintésére, a VMSZ elnöke a következő választ adta:

„Nem hívtak meg, egészen egyszerűen. Azt nem tudom, hogy miért nem hívtak meg, de én azt gondolom, hogy az, amiket a köztársasági elnök elmondott az alkalommal a sajtó képviselői számára, illetve élő egyenes adásban ment az ő látogatása, az teljes mértékben bizakodásra ad okot, mert ő nyilvánosan beszélt arról, hogy a Vajdasági Magyar Szövetségnek mekkora érdeme van abban, hogy többek között ez a vasútfejlesztés is most már a befejező szakaszába érkezett.”

Szerinte a legfontosabb az, hogy ha minden a tervek szerint halad, november 24-én Belgrádból Szabadkára, illetve vissza, el lehet jutni vonattal kényelmesen, biztonságosan és gyorsan. A magyar nyelvű feliratok sem fognak hiányozni a szabadkai vasútállomás tábláiról.

„Nem arról van szó, hogy megnyílt a vasútállomás, és akkor utólag valakinek ez eszébe jutott, hanem én azt gondolom, hogy teljes mértékben időben vagyunk még ezt az ügyet illetően. Ugyanakkor azt is szeretném hozzátenni, hogy ez a szerepe éppen a kisebbségi pártoknak, meg azoknak a pártoknak, amelyek a nemzeti közösségek jogainak védelmét tűzték a zászlajukra, hogy ezekre a dolgokra oda kell figyelni, és időben kell reagálni a megfelelő helyen és a megfelelő módon.”

Dr. Pásztor Bálint arról is beszélt, hogy harcolni fognak annak érdekében, hogy a kis értékű lopások összeghatárát 5 ezerről ne emeljék fel 15 ezer dinárra. Annak idején, a Szerb Haladó Párt első kormányának időszakában a VMSZ-nek sikerült elérnie, hogy az összeghatár 5 ezer dinárra csökkenjen, és most azt szeretnék, ha nem lenne emelés. A politikus elmondta, igazából zéró toleranciára lenne szükség, hogy még egy rágógumit se lehessen ellopni. Az állam védje meg a polgárait – hangsúlyozta a VMSZ elnöke.

The post Dr. Pásztor Bálint: A VMSZ-nek és Pásztor Istvánnak elévülhetetlen érdemei vannak a szerbiai vasútfejlesztésben appeared first on Külhoni Magyarok.


Forrás:kulhonimagyarok.hu
Tovább a cikkre »