Két új minisztert nevezett ki a cseh államfő

Két új minisztert nevezett ki a cseh államfő

Két új minisztert nevezett ki a cseh államfő Mészáros Richárd2024. 10. 08., k – 10:54

Két új minisztert nevezett ki kedden Petr Pavel cseh államfő, s ezzel véget ért a csehországi kormányválság, amelyet szeptember közepén Ivan Bartoš kormányfőhelyettes és regionális fejlesztési miniszter, a Kalózpárt elnöke menesztése váltott ki, amit Petr Fiala kormányfő azzal indokolt, hogy elégedetlen a munkájával.

Bartoš menesztése után a további két kalózpárti miniszter is beadta lemondását, a párt pedig távozott az ötpárti kormánykoalícióból, és ellenzékbe vonult. Jan Lipavský kalózpárti külügyminiszter ezután azonban kilépett a pártból, lemondását visszavonta, és így továbbra is a külügyi tárca élén maradt. 

Hírdetés

Távozott a kormányból Jozef Síkela (Polgármesterek és Függetlenek – STAN) ipari és kereskedelmi miniszter is, aki várhatóan az Európai Bizottság tagja lesz. 

Az új regionális fejlesztési miniszter Petr Kulhánek lesz, míg az ipari és kereskedelmi tárcát Lukáš Vlček fogja vezetni. Mindketten a STAN mozgalom tagjai. 

A kormány törvényalkotási tanácsa miniszteri szintű elnöki posztja a most már négypárti koalíció döntése alapján egyelőre betöltetlen marad. 

„Bízom abban, hogy az átmeneti bizonytalanság után a kormány újra teljes mértékben működőképes lesz” – jelentette ki a miniszterek kinevezésekor Petr Pavel. Az államfő egyúttal felszólította az ellenzéket, hogy legyen konstruktív a szükséges kormányintézkedések megvalósításakor. Pavel kiemelten az építészeti törvény digitalizációjának mihamarabbi befejezéséhez kérte az ellenzék együttműködését a kormánnyal.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »