Ezrekkel csökkent a rokkantnyugdíjasok száma. A Szociális Biztosító felülvizsgálta a rokkantsági százalékokat

Ezrekkel csökkent a rokkantnyugdíjasok száma. A Szociális Biztosító felülvizsgálta a rokkantsági százalékokat

Szlovákiában csökken a rokkantnyugdíjasok száma. Míg 2020-ban több mint 233 ezren voltak, tavaly 13 ezerrel kevesebben. A rokkantnyugdíjban részesülők számának csökkenésének oka azonban nem az, hogy javul a szlovákiai polgárok egészségi állapota. Változott a társadalombiztosítási törvény.

Mária Labašová 40 éve rokkantnyugdíjas. Neuromuszkuláris betegségben szenved. A diagnózisa miatt nem tud dolgozni. „A nyugdíj összege 419 euró körül mozog, és ebből kell megélnem. Ez tényleg nagyon nehéz” – jellemezte helyzetét Labašová.

Augusztusban több mint 79 ezren voltak teljes rokkantsági nyugdíjban. A nyugdíjat mindazok kapták, akiknél az egészségügyi szövődmények miatti munkaképesség-csökkenés mértéke több mint 70 százalékban volt meghatározva.

Több mint 138 ezren voltak azok, akiknél az orvosok 70 százalék alá értékelték a munkaképesség csökkenésének mértékét. Ők részleges rokkantnyugdíjat kaptak. Ez tavaly augusztushoz képest 4,5 ezer fős csökkenést jelent.

„A rokkantsági nyugdíjak kifizetésekor a 2023-as és 2024-es évet összehasonlítva igen, van egy lefelé irányuló elmozdulás. Ezeket a tényeket pedig például az okozhatja, hogy a rokkantnyugdíjakat mindig újraszámolják” – tájékoztatott a Szociális Biztosító szóvivője, Martin Kontúr.

A Szociális Biztosító tavaly év közepétől megkezdte a rokkantsági százalékok felülvizsgálatát az új jogszabály szerint. Új betegségekkel egészült ki a társadalombiztosítási törvény, hogy a rokkantsági százalékot összhangba hozzák a legújabb orvosi ismeretekkel.

Hírdetés

Amennyiben a rokkantnyugdíjas nem ért egyet az orvosszakértői döntéssel, a Fogyatékos Személyek Biztosának Hivatalához fordulhat.

„Leggyakrabban olyan javaslatokat kapunk ügyfeleinktől a Szociális Biztosító döntéseivel kapcsolatban, amelyek szerint az orvosszakértők nem azt a százalékos rokkantsági arányt ítélték meg, mint amilyenre számítottak” – magyarázta Štefánia Kačalková, a hivatal szóvivője.

A leggyakrabbak a rákos megbetegedések

A szlovákiai polgárokat leggyakrabban rák sújtja, ami miatt rokkantnyugdíjra kényszerülnek. Évente körülbelül 30 000 új rákos megbetegedésre derül fény.

„A rákos megbetegedések számának növekedése gyakran összefügg a nyugati életmóddal. A rizikófaktorok közé tartozik a dohányzás, az alkohol, az elhízás, a csökkent fizikai aktivitás, de a lakosság elöregedése és az általános környezetszennyezés is” – magyarázta a Bela Mirňáková, a pozsonyi Szent Erzsébet Onkológiai Intézet klinikai onkológusa. A szakember felhívja a figyelmet, hogy nem szabad megfeledkezni a megelőzésről sem, és évente legalább egyszer fel kell keresni a háziorvost.

spravy.rtvs.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »