Új 48/49-es emlékhelyen hajtott főt Nagykeszi az aradi vértanúk előtt

Új 48/49-es emlékhelyen hajtott főt Nagykeszi az aradi vértanúk előtt

Új 48/49-es emlékhelyen hajtott főt Nagykeszi az aradi vértanúk előtt Vataščin Péter2024. 10. 07., h – 13:51 Nagykeszi |

Az 1848-49-es forradalom és szabadságharcot, ill. Nagykeszi és testvértelepüléseinek kapcsolatát jelképező emlékhelyet adtak át a községben. A faanyagot egy korábban elpusztult 200 éves tölgyfa adta.

Hírdetés

„Régi vágyunk volt, hogy legyen egy 1848-as emlékhelyünk. A 2020-as óriási vihar aztán az álmodozástól a megvalósításig lendített bennünket. Volt az iskolánk mellett egy öreg tölgyfa, amelyet a vihar tövestől kifordított a földből. A fáról mindenki azt tartotta, hogy több mint 200 éves volt. Akkor aztán azt gondoltam, hogy pont jó alapanyag lesz egy emlékmű létrehozásához“ – fejtegette lapunknak az emlékhely létrehozásának hátterét Csóka Lajos polgármester.

A munka nem ment könnyen, ugyanis óriási fáról volt szó, amelyet a méretei miatt nehéz volt megmunkálni. Rohonczi László, a Komárom-Esztergom megyei Ete község volt polgármestere készíttete az ágyút és három kopjafát ábrázoló kompozíciót, amit a helyszínen be is mutatott. Utóbbiak Nagykeszi és két másik testvértelepülése, Ete, ill. a Hargita megyei Etéd szoros kapcsolatát jelképezik. Az anyagiakat közadakozásból biztosította az önkormányzat a helyi cégek és vállalkozók adományaiból.

A vasárnapi, október 6-i átadón a református egyháztól Szabó Sarolta lelkész, a római katolikustól Lőrinc atya áldották meg az emlékhelyet, míg Nyitra megye részéről Horváth Árpád képviselő mondott beszédet.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »