A hűvös őszi idő dacára is vidám hangulatot hozott a Komáromi Borkorzó

A hűvös őszi idő dacára is vidám hangulatot hozott a Komáromi Borkorzó

Az idei ősz időjárása nem igazán járt kedvében a hagyományos Komáromi Borkorzó rendezvényének, ugyanis megvalósításához kétszer is neki kellett rugaszkodni. A népünnepély jellegű eseménysort eredetileg szeptember közepére tervezték, ám ekkor közeledett felénk a hatalmas esőzéseket, szélviharokat produkáló, majd pedig árvízzel sújtó Boris-ciklon, ezért az eseménysort bölcs döntéssel elnapolták.

Így alakult, hogy a háromnapos szórakoztató program Komárom város főszervezésében 2024. október 3 – 5. között került megrendezésre – a kiszámíthatatlanság folytán most is hűvös, szitáló őszi esőben – mégis az előbbiek viszonylatában lényegesen kedvezőbb időjárási feltételek között. Ám a nyirkos idő sem szegte a komáromiak kedvét, hiszen egy pohár jó borocska – akár forralva is – a fázékonyakat is átmelegíthette, a gyermekek meg egyébként is örökmozgók.

A régió jó borait felvonultató ünnepség a belváros legjellegzetesebb helyszínein, a Klapka-téren és a Nádor utcán került megrendezésre. Komárom sétálóutcáján tizenkét hazai és határon túli pincészet borából választhattak e nemes ital kedvelői, így például a magyarországi aszófűi Fodor Borbirtok boraiból, a Bóna Winery, a Borvin dombvidéki termésének nedűjéből, a Csanda Winery zamatos boraiból.

A kiváló vörös- és fehérborok mellett a sörkedvelők tábora is megtalálhatta a saját kedvencét, ám ha valaki egy csak egy üdítőre, vagy jó kávéra vágyott, azért sem kellett messzire menni. És persze a sokféle lacikonyhás húsétel – cigánypecsenye, sültkolbász, a kemencés-lepény, a kürtös kalács, a burgonyaszirom sem hiányzott a kínálatból, valamint a vásári hangulatot keltő színes csecse-becsék, népművészeti termékék is bőven kínáltatták magukat.

A háromnapos rendezvény csütörtökön délután zenei programmal kezdődött – két színpadon szólt a szórakoztató zene, a Tiszti Pavilon előtti nagyszínpadon, valamint a Borok Utcájának kis színpadán. A Tiszti Pavilon előtti nagyszínpadon több együttes váltotta egymást a borkóstoló, beszélgető, eszmecserét folytató baráti társaságok szórakoztatására. A péntek délután hasonlóan zenés vigalommal telt.

A szombat délután fellépői között nagy sikert arattak a népzenei programok, így a Mérges banda koncertje, valamint az észak-macedóniai Aleksandar Arabadajiev zenekara, akiket Katona István, neves koreográfus, hagyományápoló mutatott be, magyarázatot fűzve a megszólaló hangszerekhez, valamint német nyelvből tolmácsolta a zenekar vezetőjének előadásukkal kapcsolatos szavait. A hangulatos, dallamos népzenei előadás, az érdekes hangszerek, valamint a fellépők színes, tarka népviselete odakötötte a közönséget a színpad elé.

Hírdetés

A szombati nap műsora családi programokkal egészült ki, „Érik a szőlő, hajlik a vessző” megnevezéssel, amelynek egy része az esős, hűvös idő miatt a Tiszti Pavilon dísztermében került sor. A gyerekek számos a kézműves foglalkozásba kapcsolódhattak be: volt szövés, nemezelés, zsinórfonás, bábu-, ékszer- és babakészítés, kirakós képek készítése. Emellett az apró emberpalánták meséket is hallgathattak, vagy élvezhették a bábszínházak vidám előadásait, magyar- és szlovák nyelven egyaránt.

A Tiszti Pavilon udvarán egynéhány ügyességi játék is megvalósulhatott, így például a cél-lövészet, kötéltáncos egyensúly-fejlesztés, labdajátékok, meg íjászat is, amit a kisfiúk, kislányok mellett a felnőttek is szívesen kipróbáltak.

Szombat délután a Borok Utcájának kisszínpadán a finom borocskák kóstolásához Tóth Máté zongorajátéka teremtette meg a kellemes hangulatot.

A háromnapos rendezvénysorra a belépés mindvégig díjmentes volt, és a hűvös időjárás ellenére a hangulat nagyon jónak mutatkozott. Az eseményre kilátogató családok és baráti társaságok bizonyára szívesen gondolnak majd vissza az idei Komáromi Borkorzóra.

 

Buday Mária

A képek a szerző felvételei


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »