Angyal, hozz nekünk hírt Istenről! – Az egri bazilika búcsúját ünnepelték

Angyal, hozz nekünk hírt Istenről! – Az egri bazilika búcsúját ünnepelték

Miután szeptember 28-án Ternyák Csaba egri megáldotta az egri bazilika felújított épületét, szeptember 29-én, vasárnap, Szent Mihály, Gábor és Rafael főangyalok ünnepén tartották a székesegyház búcsúját. Az ünnepi szentmisét Ficzek László általános helynök, az Érseki Vagyonkezelő Központ igazgatója mutatta be.

Ez az esemény a város főbúcsújának is nevezhető – emelte ki a templombúcsú alkalmából celebrált szentmisén Ficzek László. – A templom, plébánia különleges napja ez, amikor pártfogójukat ünnepli a közösség.

Az embernek szüksége van a hitre, a legegyszerűbb mindennapi eseményektől kezdve életünk legfontosabb kérdéseiben, döntéseiben. Manapság azonban egyre kevesebben hisznek az angyalokban, mert akkor az Istenbe vetett hitnek is kapcsolódnia kellene ehhez – mondta prédikációjában az általános helynök.

A művészetekben is gyakran szerepelnek az angyalok, az ábrázolások azonban mégsem adhatják vissza valódi szépségüket – hangzott el a szentbeszédben. – Szent Mihály és társai Isten diadalmas harcosai, akik a gonoszt kiűzték a mennyből, s a mi védelmezőnk, segítőnk is küzdelmeinkben, hogy jobb emberek lehessünk.

A harc már eldőlt – hangsúlyozta a szentmise szónoka. – Nem a sátán a világ igazi ura. Jézus már győzött. Győzött a jóság, az igazság, a szeretet. Jézus Krisztus megváltott bennünket. És mi boldogan imádkozunk, és kérjük:

Hírdetés

A búcsúi szentmisét hagyományos körmenet zárta, amelyre a bazilika felújítási munkálatai miatt öt éve nem volt lehetőség.

Az asszisztencia és a hívek az e célra kialakított körmeneti úton járták körül a székesegyházat.

Forrás: Bérczessy András/Egri Főegyházmegye/

Fotó: Vozáry Róbert/Szent István Televízió

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »