A Magyar-Turán Szövetség csapatai a dobrudzsai hagyományőrző fesztiválon vettek részt

A Magyar-Turán Szövetség csapatai a dobrudzsai hagyományőrző fesztiválon vettek részt

2024. szeptember 27-29. között immár kilencedik alkalommal szervezték meg a türk-, és tatár népek dobrudzsai hagyományőrző fesztiválját a Kara Ulis Kurultait, a tengerparti Venus településen. Az idei rendezvényen az elmúlt évek hagyományaihoz híven a Magyar Turán Alapítvány ismét népes csapattal képviselte hazánkat, a Turán Szövetség székelyföldi és felvidéki szervezetei hagyományőrző bemutatókon, versenyeken, felvonulásokon és tanácskozásokon vettek részt.

 A történelmi Dobrudzsa területén ma Bulgária, Románia és Ukrajna osztozik. A soknemzetiségű Dobrudzsának meghatározó elemei voltak a lovasnomád népek. A 20. század elején e terület lakossága jórészt tatár, török népekből, és bolgárokból állt, a románok apró kisebbséget alkottak. Az I. világháború után Dobrudzsa déli része is román fennhatóság alá került, és a Román Királyság hatalmas nemzeti betelepítési programba kezdett, hogy csökkentsék a nem román nemzetiségek számát. Beszüntették a tatár, török, bolgár nyelvű oktatást, 40 román nyelvű iskolát építettek, és a mai napig folyamatosan folytatódott a hagymakupolás honfoglalás. Majd a dél-dobrudzsai területekre több tízezer macedorománt telepítettek a balkán-közép vlach őshazából. Mára románok alkottják a többséget, 60 ezer főre csökkent a törökök és tatárok száma.

 

2024. szeptember 27-29 között került megrendezésre a dobrudzsai tatárok – a Türk-Tatár Demokrata Szövetség – által szervezett Kara Ulis Kurultai elevezésű találkozó, amelyen több nemzetiségű résztvevő között a Magyar-Turán Szövetség székelyföldi és felvidéki tagszervezetei közös csapattal képviselték a Turán Alapítványt. A Romániai Tatár Demokrata Szövetség elnöke, Naim Belgin kijelentette, hogy a türk világ legtöbb részéről érkeztek részvevők, majd köszönetet mondott a krími tatár diaszpórának is, akik a háborús viszonyok ellenére még Ukrajnából is sikerült eljönniük.

Alább olvashatjuk a Magyar-Turán Felvidék képviseletében a hagyományőrző rendezvényre kilátogatott gömörpéterfalai Felföldi Dalia Iskola beszámolóját.

„Csapatunkkal és erdélyi barátainkkal, a Magyar-Turán Székelyföld tagjaival Dobrudzsában, a türk-tatár Kara Ulis Kurultai-on képviseltük a magyarságot a Magyar-Turán Alapítvány küldöttjeiként!

Iskolánk két dinamikus íjászversenyt szervezett az íjász hagyományőrzők számára, majd az ünnepélyes megnyitón harci bemutatót tartottunk.

Eredményeink:

Amőba íjászpárbaj – férfi

helyezés Bohák Józsefhelyezés Hojsza Péter

Hírdetés

Amőba íjászpárbaj – női

helyezés Chovan Lilla

Íjászpárbaj – férfi

helyezés Szécsényi Ádám

Íjászpárbaj – női

helyezés Chovan Lilla

A tatárok által szervezett táv-céllövő íjászversenyen 3. helyezést ért el Szécsényi Ádám.

Hojsza Péter és Chovan Lilla először vettek részt a Togyzkumalak (Mangala) logikai versenyen és a kazak Asyk Atu nomád játékkal is megpróbálkoztak.”

A Magyar-Turán Székelyföld küldöttei közül Ladó Elemér is eredményesen képviselte a magyarságot, az amőba íjászpárbajban 3. helyezést ért el.

 

 

Fotók: Chovan Lilla, Editiasud

A A Magyar-Turán Szövetség csapatai a dobrudzsai hagyományőrző fesztiválon vettek részt bejegyzés először Kurultáj-én jelent meg.


Forrás:kurultaj.hu
Tovább a cikkre »