Zelenszki berágott a nyugati hatalmakra, mert amit megtesznek Izraelért, nem vállalják Ukrajnáért

Zelenszki berágott a nyugati hatalmakra, mert amit megtesznek Izraelért, nem vállalják Ukrajnáért

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a minap vendégül látta Mark Ruttét, a NATO új főtitkárját, és ki is használta az alkalmat, hogy lehetőséget teremtsen a Nyugat behúzására az Oroszország elleni háborúba.

Közös sajtótájékoztatójukon Zelenszkij felrótta a Nyugatnak, hogy nem ad kellő mennyiségben fegyvereket, különösen nagy hatótávolságú rakétákat.

„Fegyverekre van szükségünk, kellő számban, beleértve a nagy hatótávolságú fegyvereket is, amelyek szállítását partnereink, véleményem szerint, késleltetik”

mondta az ukrán vezető. Ezt követően párhuzamot vont Izrael és Ukrajna között, és azt is felrótta, hogy a Nyugat a zsidó állam légterének védelmében hajlandó közvetlenül beavatkozni és nyugati haderő is segédkezik az ellenséges rakéták kilövésében, míg Ukrajna ugyanerre vonatkozó kérését elutasítják. 

Zelenszkij kijelentése miatt a Pentagon is szükségét érezte megszólalni. Sabrina Singh, az amerikai védelmi minisztérium szóvivője egy sajtótájékoztatón kijelentette, hogy „alapvető különbségek vannak Izrael és Ukrajna között”.

Hírdetés

A Pentagon szerint Ukrajna nagyon sikeresen alkalmazza a modern légvédelmi rendszereket, ezért sikeresen képes megvédeni területét.

„Két nagyon különböző területről és csatatérről van szó. Az [amerikai] elnök, mikor Oroszország megszállta Ukrajnát, arra utasította ezt a részleget, hogy biztosítsa Ukrajnának azt, amire szüksége van a harctéren”

mondta, hozzátéve, hogy az amerikai elnök parancsa szerint a Pentagon nem avatkozik bele az ukrajnai háború eseményeibe, cserébe viszont támogatja Kijevet szuverén területe visszaszerzésében. Majd konkrétabban is fogalmazott:

„Egy kelet-európai beavatkozás teljesen máshogy vonná be az Egyesült Államokat és a NATO-t a konfliktusba, mint az Izraelt érő támadások elleni beavatkozás”

Körkép.sk, Ukrajinszka Pravda


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »