Szentkirályi Alexandra nem kíván pozícióra törni a Városházán

Szentkirályi Alexandra nem kíván pozícióra törni a Városházán

Főpolgármester-helyettesként sem veszünk részt a szivárványkoalíció városházi paktumaiban – mondta a hirado.hu kérdésére Szentkirályi Alexandra. A Fidesz–KDNP fővárosi frakcióvezetője mindazonáltal kész bárkivel együttműködni, aki pártpolitikai machinációk helyett a budapesti emberekért kíván dolgozni.

A hatályos törvények előírják, hogy Karácsony Gergelynek valakit jelölnie kell a főpolgármester-helyettesi pozícióba, ellenkező esetben ezt Budapest főispánjának, Sára Botondnak kell megtenni. A fővárosi kormányhivatal gyakorolja ugyanis a törvényességi felügyeleti jogokat, s többek között a fővárosi önkormányzati döntések jogszerűségét is ellenőrzi.

Ha a Fővárosi Közgyűlés alakuló ülésén nem sikerül megválasztani a főpolgármester helyettesét, akkor a Fidesz által a főispáni székbe emelt Sára Botond is kinevezheti Karácsony Gergely helyettesét. Akár még a Fidesz frakcióvezetőjét is e pozícióba emelheti.

Szentkirályi Alexandra a hirado.hu kérdésére azt válaszolta: nem tör pozícióra, számára az a kérdés, hogy mi szolgálja jobban Budapest érdekét. Az, hogy a megválasztott főpolgármester-helyettesek részt vesznek a fővárosi munkában, vagy az, hogy a szivárványkoalíció hatalmi alkudozásai miatt állnak a budapestiek ügyei.

Hírdetés

Szentkirályi Alexandra hangsúlyozta: a főváros lakosai a balliberális közgyűlési többség mellett döntöttek, ezzel azonban különös felelősség is jár, hiszen meg kell oldaniuk a főpolgármester-helyettes kérdését is. Kijelentette:

„Mi főpolgármester-helyettesként sem veszünk részt a szivárványkoalíció városházi paktumaiban.”

Hozzátette: a választás eredményeként Karácsony Gergely lett Budapest főpolgármestere. „Ezt az eredményt tiszteletben tartva kész vagyok mindenkivel együttműködni, aki pártpolitikai machinációk helyett a budapesti emberekért kíván dolgozni. Mi így fogunk tenni. A fővárosi politikának ugyanis a budapestiek ügyeiről kell szólnia, nem a hatalmi alkudozásról. Mi már rögtön az első közgyűlésre három előterjesztést nyújtottunk be a legégetőbb problémák, vagyis a közbiztonság, a hajléktalanság helyzete és a köztisztaság kapcsán. Ugyanilyen fontos, hogy azonnal foglalkozzunk a légszennyezettséggel, a dugókkal, a kábítószerek terjedésével és a lakhatással. A főpolgármester az elmúlt öt évben nem sokat tett az élhetőbb, biztonságosabb, tisztább Budapestért. Arra is várják a budapestiek a választ, hogy hogyan sikerült a fővárost öt év alatt így legatyásítani” – mondta.

Szentkirályi Alexandra hozzátette: „Az a célunk, hogy a város ne a megoldandó problémák halmaza és állandó küszködés legyen, hanem egy sikeres és fejlődő város, ahol jó élni, dolgozni és gyermeket nevelni” – mondta a hirado.hu-nak Szentkirályi Alexandra.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »