A parlament megszavazta a konszolidációs törvénycsomagot és a tranzakciós adó bevezetését szorgalmazó törvényt

A parlament megszavazta a konszolidációs törvénycsomagot és a tranzakciós adó bevezetését szorgalmazó törvényt

A szlovák parlament csütörtökön 79–63 arányban megszavazta a negyedik Fico-kormány konszolidációs törvénycsomagját. A konszolidációs csomag célja, hogy az intézkedések nyomán az államháztartási hiány jövőre a bruttó hazai termék (GDP) az idei valamivel kevesebb mint 6%-áról 4,7%-ra csökkenjen.

Ennek értelmében jövőre a cégeket, háztartásokat és a civil szervezeteket a tranzakciós adó, a cégekre háruló 24 százalékos adókulcs, a magasabb áfa, az adóbónuszt és a szülői nyugdíjat érintő változások terhelik majd.
A jövő évtől bevezetett változtatások 2,7 milliárd eurót jelentenek a költségvetésben. A vásárlók számára viszont automatikusan emelkednek az árak, például az elektronikus cikkek, bútorok, valamint egyéb árucikkek és szolgáltatások tekintetében.

A konszolidáció része például az áfa adókulcsának emelése 20-ról 23%-ra, továbbá a kedvezményes adókulcs 10%-ról 5%-ra csökkentése, valamint egyes tételekre új, 19%-os adókulcs bevezetése.

Hírdetés

Az alapélelmiszerekre és a gyógyszerekre a legalacsonyabb, ötszázalékos adókulcs kerül. Az SNS javaslata alapján a legalacsonyabb adókulcs terheli az éttermeket, a hoteleket, a fitneszközpontokat és a sporteseményekre a belépőket is. A könyveket végül a módosítás elfogadása után a legalacsonyabb, 5%-os adóval fogják terhelni. Ez vonatkozik az e-könyvekre és a hangoskönyvekre, valamint a nyomtatott sajtótermékekre és a folyóiratokra is. Viszont a fürdők, aquaparkok és uszodák áfáját 10 százalékról 23 százalékra emelték.

A parlament az elmúlt napokban gyorsított eljárásban tárgyalt a két törvényjavaslatról, amelyek a konszolidációs csomag intézkedéseit foglalják magukba.

A képviselők röviddel a konszolidációs csomag fő részének jóváhagyása után elfogadták az úgynevezett tranzakciós adó bevezetését szorgalmazó törvény is, amely további 700 millió eurós bevételt jelent az államkasszának.

(NZS/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »