Szlovákia felkészült a télre

Szlovákia felkészült a télre

Szlovákia felkészült a télre Balaskó Réka2024. 10. 01., k – 14:30

A Szlovák Gázművek (SPP) szóvivője szerint az ország felkészült a téli fűtési szezonra. 

Lassan, de biztosan indul az új téli fűtési szezon. Szlovákia a földgázellátás szempontjából felkészült a télre. Eddig közel 35 terawattóra földalatti gáztárolókban tárolt gázzal rendelkezünk – gáztárolóink tehát 95 százalékban megteltek. Ez a korábbi hasonló időszakhoz képest a szabványt meghaladó mennyiség.

Az agsi.gie.eu oldalon közzétett információk szerint az EU tagállamaiban jelenleg 1 080 terawattóra gáz van tárolva. A tárolókapacitás tehát 94 százalékban megtelt.

Hírdetés

Mint Ondrej Šebesta, az SPP szóvivője elmondta, a legnagyobb szlovák gázszolgáltató 50 százalékos tartalékkal rendelkezik a szabványos diverzifikációs szerződésekből.

„Szükség esetén ezt akár száz százalékra is ki tudjuk bővíteni, és így kizárólag diverzifikációs szerződésekből fedezhetjük ügyfeleink teljes gázellátását. Ugyanakkor elegendő szállítási kapacitást is biztosítottunk a diverzifikációs szerződésekből származó gáz szállítására” – tette hozzá.

Az állami tulajdonú SPP jelenleg szabványos diverzifikációs kereskedelmi szerződésekkel rendelkezik a nem orosz forrásokból származó gáz beszerzésére a BP-vel, az ExxonMobillal, a Shell-lel, az ENI-vel és az RWE-vel. „Ezek a szerződések rugalmasak mind a mennyiség, mind az idő szempontjából” – jegyezte meg Ondrej Šebesta.

(trend)


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »