Elhunyt Philip Crossey, az Opus Dei első magyarországi papja

Elhunyt Philip Crossey, az Opus Dei első magyarországi papja

Az Opus Dei 1992 óta Magyarországon élő papja, Philip Crossey életének 75. évében, állhatatosan és derűvel viselt hosszú betegség után, 2024. szeptember 26-án visszaadta lelkét Teremtőjének. Lelki üdvéért október 10-én mutatnak be gyászmisét a budapest-belvárosi Szent Anna-templomban, temetésére október 11-én, pénteken kerül sor Budapesten, a Farkasréti temetőben.

Philip Crossey 1950. április 2-án született Liverpoolban. Francia nyelv és irodalom szakon tanult tovább, és egyetemi évei alatt ismerkedett meg az Opus Dei apostoli szolgálatával, amelynek alapítójával, Szent Josemaría Escrivával személyesen is találkozott Rómában 1970-ben. Később numeráriusként (a világban élő és dolgozó, de cölibátust vállaló tagként) csatlakozott az Opus Dei prelatúrájához.

Az 1970-es évek elején angoltanárként dolgozott Japánban. 1978-ban Szent Josemaría utódja, az azóta boldoggá avatott Álvaro del Portillo meghívására Rómába költözött, hogy teológiai tanulmányokat folytasson. Ugyanezen időben filozófiai doktorátust szerzett. Ezt követően Torreciudadban (Spanyolország) az Opus Dei hatvanegy másik tagjával együtt szentelték pappá 1981-ben.

Papi szolgálata alatt számtalan hívőnek volt lelkivezetője, gyóntatója Spanyolországban és az Egyesült Királyságban, majd 1992-től, Budapestre költözésétől haláláig Magyarországon. A vasfüggöny leomlását követően azért érkezett Budapestre, hogy szeretettel, türelemmel és lankadatlan optimizmusával megkezdje az Opus Dei apostoli munkáját az országban. Ezen idő alatt lelkiatyaként szolgált a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen, illetve lelkészként az Orbánhegy és a Fenyvesliget Kollégiumban, valamint gyóntatott és misézett a budapest-belvárosi Szent Anna-templomban is.

Nagy figyelemmel és odaadással bátorította és kísérte a fiatalokat élethivatásuk felfedezésében, legyen szó papi, szerzetesi, családos vagy a világban vállalt cölebsz hivatásról. Sokakat vitt közelebb az evangélium igazságához, tiszteletben tartva személyes szabadságukat. Jellegzetes angol humora, intellektusa és Szűz Mária iránti szeretete, valamint Istennel való különlegesen mély, a hétköznapokban megélt kapcsolata folyamatosan vonzotta hozzá az embereket lelki beszélgetésre, gyónásra.

Betegségét állhatatosan és Istenben bízva viselte. Halála előtt pár nappal még meglátogatta Erdő Péter bíboros. Földi útját a betegek kenetének szentségével megerősítve 2024. szeptember 26-án fejezte be a budapesti Szent Ferenc Kórházban.

*

Hírdetés

Az Opus Dei prelátusa, Fernando Ocariz levélben fejezte ki részvétét a közép-európai regionális helynöknek, Christoph Bockampnak:

Róma, 2024. szeptember 26.

Kedves Christoph! Jézus oltalmazza közép-európai gyermekeimet!

Megkaptam Philip halálának hírét, és azért írok, hogy csatlakozzam az imáitokhoz, és osztozzam fájdalmatokban. Visszaemlékezem, hogy az Atyánk és don Álvaro és don Javier is milyen természetfeletti érzékkel fogadta a hasonló helyzeteket, ugyanakkor fájdalommal is, hiszen minden egyes gyermekét szerette. Az Úr felkészítette Philipet élete során a betegség révén a Kereszttel való egyesüléssel: mennyit segített nekünk mindig, és különösen a betegség felajánlásával. Forduljunk hozzá, és kérjünk sok hivatást, amelyekre szükségünk van Magyarországon és az egész világon.

Adjátok át részvétemet és az egész Mű együttérzését a központjában élőknek. Vigasztal annak tudata, hogy a betegek kenetét megkapva távozott tőlünk, és elkísérték.

Nagyon köszönöm, hogy olyan jól gondoskodtak róla. Továbbra is számítok az imáitokra a szándékaimért. Imádkozom értetek, és megáldalak benneteket,

atyátok, Fernando

Forrás és fotó: opusdei.org

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »