Iskolakezdés és nyári események beszámolói a Honti Lapokban

Iskolakezdés és nyári események beszámolói a Honti Lapokban

Megjelent az Ipolyság és környéke eseményeit összefoglaló Honti Lapok regionális havilap szeptemberi száma. Az alábbiakban a tartalomból válogattunk.

Az ipolysági iskolákban is becsengettek, a két magyar alapiskola pedagógusainak rövid köszöntői olvashatóak a címlapon, illetve a második oldalon.

A rászoruló lakosokat szociális terepmunkások támogatják. A két új segítővel beszélget a Honti Lapok főszerkesztője.

A Megkérdeztük rovatban ezúttal a tesmagi városrész helyi bizottságának elnökét, Pál Gyulát faggatják.

Rangos magyar állami kitüntetésben részesült Zachar Pál, Ipolyság polgármestere, valamint Nagy János felsőtúri esperesplébános. A magyar államalapítás ünnepe alkalmából odaítélt kitüntetéseket Besztercebányán kapták meg.

Szili Katalin  miniszterelnöki főtanácsadó a Nagykürtösi járás falvaiba látogatott, elsősorban a nemrégiben átadott Ipoly-hidakat tekintette meg a szakmai megbeszélések mellett.

Augusztus közepén immár negyedik alkalommal rendezték meg a Nagy Ipoly-takarítást, melybe számos ipolysági önkéntes is bekapcsolódott. Újra a helytörténet és a természeti kincseink kerültek középpontba az Ipoly-napi szakmai konferencián.

Hírdetés

Augusztus 20-ához igazodva immár nyolcadik alkalommal rendezték meg a Szent István Napok Ipolyságon rendezvényfolyamot. Idén nyáron is volt Honti Gasztrofesztivál a Sóderoson.

Kiállításokban sem volt hiány a nyári szünetben. A volt zsinagóga emeletén fogyatékkal élő társaink képzőművészeti alkotásaiból nyílt tárlat augusztus elején. A Menora Saag Centrum Artis földszinti kiállítóterme a X. Ipolysági Szalonnak adott otthont augusztusban.

A nyári időszak a táborokról is szól, az Ipolysági Református Egyházközség idén két tábort is tartott. A gyermek- és az ifjúsági tábor is a hitet erősítő alkalom volt.

Ipolynyéken nagy hagyománya van a borászatnak és a szőlészetnek, az ehhez kapcsolódó szokásokat is felelevenítik. Ennek szép példája a szüreti felvonulás.

Ipolybalog ünnepelt, idén nyáron 20. alkalommal rendezték meg a Szent Korona Ünnepet. A kerek évforduló kapcsán háromnapossá terebélyesedett ki a rendezvény.

A szeptemberi lapszámból sem hiányozhat a helytörténet. Dr. Kiss László hely- és orvostörténész az utazó Palásthy Pált mutatja be. Csáky Károly a 135 éve született dr. Salkovszky Jenő életének főbb mozzanataival ismerteti meg az olvasót.

A sokak által csak Harcsa bácsiként emlegetett id. Nemcsok István horgásszal készült interjú is bekerült a lapba.

A havilap megvásárolható a főtéri buszmegálló újságárudájában, a városi hivatal pénztárában és a turisztikai és információs irodában a főtéren. Emellett újdonságként már elő is fizethető, melyhez Ipolyság város területén nem számolnak fel postaköltséget. A Honti Lapok megvásárlásával az olvasó is támogatja annak megjelenését. További információt a következő elérhetőségeken nyújtanak: [email protected], 0918 964 705.

(Pásztor Péter/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »