Az Ipolyviski Alapiskola, ahol a környezet és az oktatási tartalom fejlesztése egyaránt fontos

Az Ipolyviski Alapiskola, ahol a környezet és az oktatási tartalom fejlesztése egyaránt fontos

Az elmúlt fél évtizedben már többször beszámoltunk az Ipolyviski Alapiskola életéről. 2019-től jelentős változásokra és fejlesztésekre került sor az intézményben. Mindennek köszönhetően a kisiskola az Ipoly mente mintaiskolájává vált, ahol az elmúlt hónapokban is több jelentős változás és újítás valósult meg.

Mint az iskola vezetősége portálunknak elmondta: a magyar állam hathatós támogatásának köszönhetően nem csupán az oktatás és nevelés tartalmi részét sikerült fejleszteni, hanem az iskola épülete is fokozatosan megújul.

(Fotó: Ipolyviski Alapiskola)

„A Gondoskodó Nemzeti Program I. 2023-as pályázati kiírás révén a földszinti mellékhelyiségek teljes felújítása zajlott 2023 decemberében, köszönhetően a Nemzetpolitikai Államtitkárság támogatásának, a Bethlen Gábor Zrt. jóvoltából” – fogalmazott a vezetőség.

Mint sorolták, az új csempétől a festésen át a felújított fülkékben a WC-kagylókon keresztül a mosdók és a csaptelek is teljesen újak, akárcsak az összes vezeték.

Ami az épület felújítást illeti, az elmúlt 5 évben ilyen jellegű támogatásban nem részesült a tanintézmény.

A magyar állam jóvoltából nem csupán a környezet szépül meg fokozatosan, hanem különféle táborok is megvalósultak az elmúlt tanévekben.

(Fotó: Ipolyviski Alapiskola)

„A BGA Zrt. támogatásának köszönhetően két alkalommal sikerült megszerveznünk a Nyári kreatív és művészeti kalandtáborunkat.

A táborban lehetőség volt különféle kézműves-foglalkozásra, drámatanulásra, muzsikálásra és főleg sok-sok mókára” – ezt már Kiss Erzsébet szociálpedagógus mondta.

(Fotó: Zsolnay Szilvia)

Idén folytatódott a kalandtábor, bár kissé változott a tartalma az előző évekhez képest. Mint a pedagógus kifejtette: „Most nagyobb hangsúlyt fektettünk a sportra. Az öt nap alatt alkalmuk nyílt a gyerekeknek korcsoportjukhoz mérten kipróbálni a lovaglást, az íjászatot, a szappankészítést, bőrékszerek készítését, evezést. Ellátogattunk Gyűgyre a fürdőbe, ugyanis a szerdai nap fő tematikája az úszás volt. Kerékpártúrára is sor került, Tésára bicikliztünk.”

A megmaradásért küzdő kis létszámú falusi iskola életében jelentős pozitív változást hozott a már említett 2019-es esztendő.

(Fotó: Zsolnay Szilvia)

Ekkor került az iskola élére Szabó Balázs Szabina, a fiatal, energikus pedagógus.

Hírdetés

A szemlélet és koncepció váltásnak köszönhetően az elmúlt években fokozatosan növekedett az tanintézmény létszáma.

Az iskolában mások mellett emelt óraszámban tarják a zenei nevelést, ennek részeként a tanulók különféle hangszereken tanulnak meg játszani. Nagy hangsúlyt fektetnek a mozgásra is.

(Fotó: Zsolnay Szilvia)

A most induló tanév is számos újdonságot hozott az ipolyviski gyerkőcök életébe.

„2024 szeptemberétől az első osztályosokat már az új iskolareformban foglaltak alapján oktatjuk. Iskolánk eddig sem zárkózott el az új dolgoktól, szívesen kísérletezünk, kutatjuk az új lehetőségeket az oktatás szintjén annak érdekében, hogy az oktatási-nevelési folyamat minél hatékonyabbá váljon és természetesen megfeleljen a kor követelményeinek” – avatott be a részletekbe az igazgató.

(Fotó: Zsolnay Szilvia)

A viskola, ahogy a helyiek hívják az oktatási intézményt, fokozatosan áttér az 5 évfolyamos oktatásra.

Az új iskolareform alapján két ciklusra bontva folyik majd az oktatói-nevelői munka.

„Az első ciklusba tartozik majd az 1–3. évfolyam, ahol a hangsúlyt a művészeti tantárgyakra és a testnevelésre fektetjük, míg a 2. ciklust a 4–5. évfolyamok alkotják majd, ahol viszont az informatika és a nyelvek fejlesztésén lesz a hangsúly” – magyarázta Szabó Balázs Szabina.

(Fotó: Zsolnay Szilvia)

Mint hozzátette: „Mivel Ipolyvisken nem lefelé, hanem felfelé építkezünk, nem félünk az újtól, bátran nézünk szembe az esetleges kihívásokkal, akadályokkal, ezért egyértelműen két ciklussal szeretnénk tovább működni. Így az eddigi négy évfolyamunk kibővül az 5. évfolyammal, előreláthatóan a 2028/2029-es tanévben.”

Az iskolában két osztályban folyik az tanítás. Mindkét osztályban jól alakultak a legutóbbi beiratkozások. Mint az igazgató elmondta, az előző évekhez képest igen jól alakult a létszám, hiszen szinte megduplázódott az elsősök száma. A 2024/2025-ös tanévben öt elsős kezdte a magyar osztályt, a szlovák osztályba két diákot írattak be.

(Fotó: Zsolnay Szilvia)

Pozitívan látják a jövőt. Amint az iskola vezetője fogalmazott: „A jövőre nézve is nagyok sok tervünk van. Ami a fejlesztéseket illeti, nemcsak a gyerekek érdekében történik, hanem mi is különböző téren fejlesztjük és képezzük tovább  magunkat, szakmai, zenei és művészeti téren egyaránt.”

Szeptembertől már egy teljes támogatói csapat tud foglalkozni az iskolát érintő legtöbb feladattal, ami főleg a hátránnyal induló, vagy egyéni foglalkozást igénylő diákokat érinti – jelezte.

(Fotó: Zsolnay Szilvia)

Hozzátette, az alig pár hónapja megnyitott közösségi központ is nagy előnyt jelent az iskolának, így sokkal változatosabban tudják tanítani és fejleszteni a diákjaikat.

A 2024/2025-ös tanévben is tovább folytatják a felújításokat. A Nemzetpolitikai Államtitkárság, a Bethlen Gábor Alap Zrt. támogatásával az  Együttműködő Nemzet Program I. keretén belül még az idei évben folytatódik, illetve befejeződik az iskola mellékhelyiségeinek felújítása az emeleti szinten. Ennek köszönhetően az iskola diákjai, a pedagógusok és minden idelátogató komfortosabban érezheti magát intézményünkben – zárta a tájékoztatást Szabó Balázs Szabina.

(Pásztor Péter/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »