Marad a cseh kormányban a Kalózpárt

Marad a cseh kormányban a Kalózpárt

Marad a cseh kormányban a Kalózpárt Mészáros Richárd2024. 09. 24., k – 13:42

Továbbra is marad a cseh kormánykoalícióban a Kalózpárt, amely nagyon gyenge eredményt ért el a múlt hét végi regionális önkormányzati és részleges szenátusi választásokon – jelentette ki Ivan Bartoš, pártelnök kedden Prágában, miután találkozott Petr Fiala miniszterelnökkel.

„A kormányban vállalt szerepünkben nem lesz semmiféle változás” – mondta a leköszönő pártelnök az egyórás tárgyalás után újságíróknak. 

Hírdetés

A 13 regionális önkormányzati közgyűlésben eddig a kalózoknak 96 képviselőjük volt, de a választások után számuk háromra csökkent. A részleges szenátusi választáson pedig a kalózok egyetlen jelöltje sem jutott a második fordulóba. 

Ivan Bartoš, a Kalózpárt elnöke és vele együtt az egész vezetés a választási kudarc után hétfőn benyújtotta lemondását. A tisztújító kongresszust november elejére már össze is hívták. Bartos azt is bejelentette, hogy már nem fogja megpályázni az elnöki tisztséget. 

A Kalózpártnak három minisztere van az ötpárti kormányban: Ivan Bartoš kormányfőhelyettesként és regionális fejlesztési miniszterként tevékenykedik, továbbá kalózpárti politikus, Jan Lipavský irányítja a külügyminisztériumot is. 

Jakub Michálek a képviselőház négy kalózpárti képviselője nevében az X közösségi hálózaton megjelent bejegyzésében azt írta, hogy a Kalózpárt vállalja „a kormányzás utolsó évében ráháruló feladatokat és a felelősséget megvalósításukért”.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »