Határozottan üzent a "szabályozott gyorsítósávokról" szóló vitában Lázár János

Határozottan üzent a "szabályozott gyorsítósávokról" szóló vitában Lázár János

Minden jogi lehetőséget megvizsgál és alkalmazni fog Lázár János annak érdekében, hogy fennmaradjon a kiemelt beruházásokról szóló jogszabály, amelyet az LMP népszavazással semmisítene meg.

A kiemelt beruházások jelenlegi szabályai mellett állt ki Lázár János építési és közlekedési miniszter a Magyar Nemzetnek adott interjúban. A tárcavezető úgy fogalmazott, a szabályok megtartása Magyarország stratégiai érdeke, és hozzájárult ahhoz, hogy az elmúlt időszakban, sok év után, képessé vált más környékbeli országokkal versenyre kelve külföldi gazdasági szereplőket hatékonyan megszólítani annak érdekében, hogy befektetéseik célpontjául Magyarországot válasszák.

Nem elég külföldi befektetéseket vonzani, azokat meg is kell tartani, tette hozzá Lázár János, aki szerint

a kiemelt beruházássá nyilvánítás egyfajta szabályozott gyorsítósávot jelent.

A miniszter emlékeztetett a végrehajtás során szerzett tapasztalatokra figyelemmel az Országgyűlés csaknem egy éve már módosította és szigorította a kiemelt beruházásokra vonatkozó szabályrendszert. A közvetlen közcélt szolgáló beruházások mellett már csak olyan projektek nyilváníthatóak kiemeltté, amelyek nemzetgazdasági szempontból stratégiai fontosságúak, vagy legalább 100 milliárd forint költségigényűek és legalább 100 új munkahely megteremtését biztosítják, vagy ipari park, logisztikai park területén valósulnak meg.

Hírdetés

Az interjú apropóját az adta, hogy az Alkotmánybíróság szabaddá tette az utat az LMP aláírásgyűjtésének megindítására a témában kiírandó népszavazás ügyében. Csárdi Antal, az LMP frakcióvezető-helyettese korábban sajtótájékoztatóján elmondta: a népszavazási kérdésük arról szól, hogy az Országgyűlés semmisítse meg a kiemelt beruházásokról szóló törvényt.

„Azért fontos ez a népszavazás, mert ennek a törvénycikknek az erejével próbálja meg Magyarország kormánya kizárni az itt élőket, a magyar állampolgárokat abból a döntésből, hogy mi épüljön közvetlen környezetükben” – fogalmazott a politikus.

Lázár János a népszavazási kezdeményezésre most úgy reagált,

a jelenlegi szabályozás fenntartása érdekében minden jogi lehetőséget megvizsgál és alkalmazni fog.

Az LMP népszavazási kérdése eddig, egy év alatt kétszer megjárta a Kúriát és a Nemzeti Választási Bizottságot, és legutóbb az Alkotmánybíróságot is. A pártnak 200 ezer érvényes aláírást kell összegyűjtenie ahhoz, hogy az általa megfogalmazott, a jogszabály megsemmisítésére irányuló kérdésről népszavazást lehessen tartani.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »