Ismét Répa Nap volt Tornagörgőn

Ismét Répa Nap volt Tornagörgőn

A Csemadok Tornagörgői Alapszervezete idén is megszervezte a Répa Nap címet viselő közösségi rendezvényét. A program ötlete abból adódott, hogy régen a térségben a községeket elnevezték valamilyen rájuk jellemző megnevezéssel, így a tornagörgőieket „répásoknak” is hívják.

Így a szervezők ehhez a kifejezéshez köthető esemény rendezését tűzték ki célul. Ezért ezen az egynapos rendezvényen répa alapanyagból készült ételeket lehetett fogyasztani. A résztvevők a sárgarépás különlegességek mellett a kispiacon olyan termékeket vásárolhattak, amelyek hagyományos módon háztáji, illetve saját kivitelezésben készültek el. A legkisebbeket gyereksarokkal és interaktív gyermekprogramokkal, valamint kézműves foglalkozásokkal várták, ahol a főszerep szintén a répáé volt.

„A szervezet célja a szülőföldön való megmaradás, a hagyományőrzés és a fiatalabb generáció bevonása a társadalmi munkába. Az elmúlt években bekövetkezett nehézségek megviselték, illetve leállították a megszokott tevékenységeket. Életvitelszerűen megváltoztatták az emberek kapcsolatát, részvételét a közművelődési feladatok és programok terén. Kívánom, hogy ez a nap arról szóljon, aminek szántuk, közösségi élményről, egy jó társaságban eltöltött, kellemes időtöltésről” – mondta az alapszervezet elnöke a megnyitón.

Hírdetés

A délután folyamán bemutatkozási lehetőséget kaptak a helyi és a térség tehetségei. Felléptek a Görgői Csillagok és az YMCA Tensing, a helyi óvoda és alapiskola diákjai, Rigó Ábel mesemondó Jabloncáról, az Intermezzo Szepsiből, volt gyerekdiszkó és végül a K & K Band Szilicéről zárta a kultúrprogramot.

A rendezvény a Bethlen Gábor Alap támogatásával valósulhatott meg.

A szerző felvételei.

(Máté Gyöngyi/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »