Koncz Zsófia: a Kárpát-medencében a magyar családok a nemzet jövőjét jelentik

Koncz Zsófia: a Kárpát-medencében a magyar családok a nemzet jövőjét jelentik

Az „Itthon, együtt, veletek” című konferenciát a délvidéki Topolyán szervezte meg a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetsége és a topolyai „3+” Nagycsaládosok Egyesülete szeptember 21-én, ahol Koncz Zsófia, Magyarország családokért felelős államtitkára köszöntötte a résztvevőket.

Az államtitkár elmondta, a Kárpát-medencében beszélgetni a magyar családokról, amely a nemzet jövőjét jelenti, kiemelkedő feladat.

Elmondta, a konferencia előtt találkozott a fiatal önkéntesekkel, akik határon túlról és az anyaországból érkeztek és megfogalmazták, szeretnének egy ifjúsági tagozatot kialakítani a KCSSZ-en belül.

(Fotó: KCSSZ)

Koncz Zsófia kiemelte, megtiszteltetés,

hogy a családok jövőjéről Kárpát-medencei dimenzióban közösen tudnak gondolkodni a fiatalokkal.

Nyomatékosította, Magyarország Alaptörvényében rendelkezik az egységes magyar nemzet összetartozásáról és felelősséget visel a határain kívül élő magyarok sorsáért, elősegíti közösségeik fennmaradását és fejlődését, támogatja magyarságuk megőrzésére irányuló törekvéseiket, egyéni és közösségi jogaik érvényesítését, közösségi önkormányzataik létrehozását, a szülőföldön való boldogulásukat, előmozdítja együttműködésüket egymással és Magyarországgal.

Hírdetés

Hozzátette: az államtitkárság programjai segítik a határon túli magyarságot.

Ilyen a Köldökzsinór program, amelynek mottója: minden magyar gyermek kincs. A program elemei az anyasági támogatás, a fiatalok életkezdési támogatása és a babakötvény.  2018-as bevezetése óta 2024. július 31-ig több mint 56 ezer külhoni magyar család részesült támogatásban.

Működtetik az Erzsébet-táborokat, ahol 2017 és 2024 között több mint 17 ezer fő érkezett határon túlról. 2024-ben összesen 3400 fő.

(Fotó: KCSSZ)

Az államtitkár beszélt a Miniszterelnökség Nemzetpolitikáért Felelős Államtitkársága határon túli magyarságot segítő programjairól is. Koncz Zsófia elmondta, az anyaországi családtámogatások két új elemmel bővülnek. Az egyik a bölcsődei térítési díj támogatása. A másik az államilag támogatott hitelprogram, ami a mezőgazdasági őstermelőket és a speciálisan adózó KATA-sokat hátrányosabban érintette. Október 1-től ezen csoportok bevételeinek az 50%-át a bank jövedelemként fogja elfogadni a hitelbírálatnál.

Az államtitkár összegezte: a magyar kormány a nehéz gazdasági helyzet ellenére a családtámogatási rendszereket folyamatosan bővíteni kívánja.

(Sajtóközlemény/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »