Nemzeti önazonosságát is ünnepelte a Csemadok Pozsonyban

Nemzeti önazonosságát is ünnepelte a Csemadok Pozsonyban

Szeptember 20-án ünnepelte a Csemadok megalakulásának hetvenötödik évfordulóját a Csemadok Pozsonyi Városi Választmánya, a pozsonyi Prímáspalota tükörtermében.

„Éljük meg bár különbözőképpen magyarságunkat, de ha lemondunk róla, ha feladjuk, akkor nagyszüleink, dédszüleink hiába vállalták a meghurcoltatást, a kisebbségi sorsot. Akkor az ő életüket tesszük hiábavalóvá és gyermekeinket pedig gyökértelenné” – idézte Potápi Árpád János gondolatát Holop Zsóka, az ünnepi akadémia háziasszonya.

Az ünnepi alkalmon a Csemadok Pozsonyi Városi Választmányának elnöke, Jégh Izabella mondott beszédet.

„A Pozsonyi Városi Választmányhoz tartozó 6 alapszervezet vezetőinek köszönhetően a szervezetek újra kezdték, illetve folytatták addigi tevékenységüket. Nekik köszönhetően a püspöki, a ligetfalui, az óvárosi, az újvárosi alapszervezetek, a Szlovákiai Magyar Zenebarátok Társasága és az Ifjúsági Tagozat az elmúlt 3 évben 180 helyi és országos szintű rendezvényt, szakmai találkozót és más foglalkozást valósított meg Pozsonyban. Ebből kiemelem a három országos szintű rendezvényt, a műsorral és koszorúzással egybekötött megemlékezést az 1848-49-es magyar szabadságharcról a Medikus kertben a Nagykövetséggel, a Liszt Intézettel és az Ifjúsági Tagozattal közös szervezésben. A Prímáspalota Szent László kápolnájában szentmisével, előadással és koncerttel egybekötött megemlékezést a Szenci Területi Választmánnyal közös szervezésben Pozsony főpolgármesterének fővédnökségével és az országos elnök védnökségével, valamint a Városi Kulturális Napok több mint 2 hónapon át tartó nemzetközi vonatkozású rendezvénysorozatot a mindenkori magyar nagykövet védnökségével, amelyben évente 15-17 rendezvény valósul meg. Az idén 21 rendezvénye lesz a Napoknak.” – ismertette a választmány gazdag tevékenységét az elnök.

Szili Katalin, miniszterelnöki főtanácsadó is elfogadta a meghívást (Fotó: Foglszinger Attila)

„Anyanyelvi kultúránk életben tartásában, örökségünk ápolásában és továbbadásában itt a fővárosban, a választmány alapszervezetei vezetőségi tagjainak hatalmas és áldozatos munkája rejlik, amelyet, szabadidejüket nem kímélve anyagi ellenszolgáltatás nélkül fejtenek ki a Pozsonyban élő nemzetrészünkért.” – mondta Jégh Izabella.

Az egyes alapszervezetek és a városi választmány javaslatára hárman vették át az országos elismerést, Zsidek Veronika, a Pozsonyi Városi Választmány alelnöke, a ligetfalusi alapszervezet elnöke már korábban, a márciusi ünnepségen vette át díját. Foglszinger Adrianna, a Pozsonypüspöki alapszervezet titkára, a Napsugár gyermek-klub alapítója, Molnár Rozália a Csemadok Pozsony-óvárosi alapszervezetének korábbi elnöke, a Csemadok Újvárosi Alapszervezete, vagyis a Szőttes Kamara Néptáncegyüttes, amely Füzék György vezetésével működik Bárdos Gyulától, a Csemadok elnökétől vették át a kitüntetést.

Hírdetés

Az országos kitüntetések sorát a járási elismerések követték. Elismerték néhány vezetőségi tag munkáját, a pozsonyi alapszervezetek vezetőségi tagjait. Fukári Anna, Kubicskó Erzsébet, Gyurcsi Szilvia, Hamar Beáta, Halák Rozália, Bláž Zsuzsanna, Brogyányi Mihály és Lengyel Beatrix, a Csemadok Pozsonyi Városi Választmányának titkára Jégh Izabellától vette át az emléklapot és Szilva József grafikusművész alkotását. Elismerést kaptak a fővárosban működő magyar tannyelvű oktatási intézmények vezetői, Morvay Katalin és Nagy Mónika. A fiatalokat felkaroló Kassai Zsuzsanna, az Apró Szőttes vezetője és Neszméri Tünde, a Csemadok Országos Elnökségének tagja.

Jégh Izabella (Fotó: Foglszinger Attila)

A Csemadok az egyházakkal is szorosan együttműködik, elismerést kapott Vadkerti József pozsonypüspöki esperes-plébános, Molnár Tamás káplán, a pozsonyi katolikusok lelkipásztora és Karvansky Mónika, a bécsi magyarok református lelkésze is.

A Csemadokkal együttműködő Dunajszky Géza, a Petržalka-Engerau-Ligetfalu Polgári Társulás vezetője, Molnár Judit, a Magyar 7 médiacsalád főszerkesztője, Venyercsan Pál, a Liszt Intézet Pozsony igazgatója, Jenei János, a Cseh és Morvaországi Magyarok Szövetsége Osztravai Helyi Egyesületének elnöke és Kaszás Kornél, a Petőfi Sándor Program ösztöndíjasa is megkapták az elismerést.

Hungaricus együttes és barátai ünnepi műsora (Fotó: Foglszinger Attila)

Emléklappal köszöni meg a segítségnyújtást a pozsonyi Csemadok Czimbalmosné Molnár Évának is, aki egy későbbi rendezvényen veszi át az oklevelet.

Az ünnepi konferencián A Felvidék elfeledett muzsikája címmel hallottak előadást a résztvevők. A Hungaricus együttes és barátai ünnepi műsorát a Mathias Corvinus Collegium biztosította. A műsorban a tizennyolcadik században lejegyzett dallamokat játszottak. A ritmusos magyar népzene kellemes hangulatot teremtett, és visszarepítette a hallgatóságot az évszázadokkal ezelőtti időkbe. Jó érzés, hogy van, aki ezeket előadja, tovább élteti és még jobb érzés, hogy több mint száz év kisebbségi lét után Pozsonyban magyar hallgatóságnak adhadták azt elő a zenészek.

(NT/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »