Babiš pártja, az ANO nyerte a csehországi regionális választásokat

Babiš pártja, az ANO nyerte a csehországi regionális választásokat

Nyitókép: SITA

A legerősebb ellenzéki párt nyerte fölényesen a cseh regionális választásokat. A cseh statisztikai hivatal eredményei szerint 13 régióból tízben nyert az Andrej Babiš korábbi miniszterelnök vezette ANO mozgalom. A választáson  a szenátus, vagyis a parlament felsőházának egyharmadáról és a megyei parlamentek összetételéről döntöttek,

Az eredmény az ANO mozgalom stabil támogatottságát tükrözi, amely 2020-ban is tíz régióban győzött. Négy évvel korábban kilenc régióban diadalmaskodott a mozgalom. A mostani eredmény megerősítette Babiš pozícióját a jövő évi parlamenti választások előtt.

Az ANO-nak van a legtöbb jelöltje, aki bejutott a választási fordulóba a 81 tagú szenátus 27 mandátumáért. Az egyes kerületek első két helyezettje közvetlen szavazáson találkozik a jövő hétvégén.

Hírdetés

A cseh statisztikai hivatal tájékoztatása szerint öt jelölt érte el a közvetlen választhatóság 50 százalékos küszöbét, így a jövő heti második forduló a fennmaradó 22 mandátumról dönt. A szenátusba már bejutottak között van két ANO jelölt, egy kereszténydemokrata jelölt, egy ötkoalíciós kormánytag, egy koalíciótól független és egy ellenzéki szociáldemokrata.

A kormánypártok képviselői jelenleg egyértelmű többséget élveznek a szenátusban. A cseh választási rendszer értelmében a parlament alsóháza erősebb, de a szenátus fontos szerepet játszik az alkotmánymódosítások jóváhagyásában és az Alkotmánybíróság bíráinak jóváhagyásában.

A cseh regionális választásokat az elmúlt napokban Közép-Európát sújtó árvíz után közvetlenül tartották. Az áradások legalább 24 emberéletet követeltek a térségben, közülük öten Csehországban. Az ország északkeleti részén, ahol az árvizek iskolákat és más, szavazóhelyiségként szolgáló épületeket rongáltak meg, az állam segített a választások megszervezésében. Egyes helyeken sátorban, konténerben vagy a szabad ég alatt zajlottak a szavazások.

SITA, Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »