Felelősség a határon túli magyar közösségek sorsáért

Magyarország kormánya felelősséget visel a határon túli magyar közösségek sorsáért, elősegíti a közösségek fennmaradását és fejlődését, hogy megőrizze a nemzet szellemi és lelki egységét – jelentette ki Hankó Balázs kulturális és innovációs miniszter szombaton Székelyudvarhelyen.

A tárcavezető a romániai református iskolák országos tanévnyitóján vett részt a székelyföldi városban, ahol a Baczkamadarasi Kis Gergely Református Kollégium újraindításának 30. évfordulóját és új épületének elkészültét is ünnepelték.

Hankó Balázs a belvárosi református templomban mondott beszédében hangsúlyozta: az anyaországi és külhoni magyarok egy nemzet tagjai, mely több mint ezer éve büszkén áll Európa közepén. A nemzetrészeket nemcsak a közös történelem és kultúra köti össze, hanem közösen építik a jövőt is – húzta alá.

Elmondta, a székelyudvarhelyi alkalom az ünneplésről és háláról szól, a jelenlévők egy közös új kezdetnek a részesei, de azért is hálát adnak, hogy békében élhetnek, és a jövővel is törődhetnek.

A miniszter úgy fogalmazott: a mostani zivataros időben még fontosabb a jövővel foglalkozni, kevés fontosabb kérdés van, mint hogy mi történik az iskoláinkban, mi történik gyerekeinkkel.

Az erdélyi és partiumi református kollégiumok közös tanévynyitója Székelyudvarhelyen
Székelyudvarhely, 2024. szeptember 21. Kató Béla, az Erdélyi Református Egyházkerület püspöke, Hankó Balázs kulturális és innovációs miniszter és Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség elnöke (bal-jobb) a székelyudvarhelyi Baczkamadarasi Kis Gergely Református Kollégium új, a magyar kormány támogatásával elkészült épületének bejárásán, az erdélyi és partiumi református kollégiumok közös tanévynyitója után 2024. szeptember 21-én. MTI/Kiss Gábor
„Meg kell becsülnünk a békét, meg kell őriznünk a békét, keresztény kötelességünk tenni és imádkozni a békéért” – jelentette ki Hankó Balázs.

Hozzátette, azt is meg kell becsülni, hogy a magyar gyermekek magyarul tanulhatnak, mivel korunkban az alapvető igazodási pontokat, az identitást kérdőjelezik meg. A miniszter szerint emiatt is fontos, hogy két lábbal a földön állva, az alapvető keresztény értékekhez ragaszkodva „maradjunk és legyünk büszke magyarok”.

A magyarság jövőjének kulcsa, hogy milyen felnőtté válnak fiataljaink, fontos, hogy versenyképes tudással rendelkezzenek, melynek segítségével eligazodnak a változó világban, és elköteleződéssel, hivatással felvértezve legyenek a jövő záloga – mondta.

Emlékeztetett a Kárpát-medencében zajló óvodaépítési programra, a Szülőföldön magyarul program megemelt támogatására, és azt is közölte, hogy a magyar kormány több mint kétmilliárd forinttal támogatta a székelyudvarhelyi református kollégium új épületét.

Hírdetés

Hankó Balázs a világszinten sikeres magyar szakképzésre is kitérve kijelentette, minden anyaországi ifjúsági, kulturális programnak Kárpát-medencei dimenziót kell adni. A diákokat tanulásra és szorgalomra intette, rámutatva: amíg van tudásra éhes magyar fiatal, addig van magyar jövő is.

Az erdélyi és partiumi református kollégiumok közös tanévynyitója Székelyudvarhelyen
Székelyudvarhely, 2024. szeptember 21. A székelyudvarhelyi Baczkamadarasi Kis Gergely Református Kollégium új, a magyar kormány támogatásával elkészült épülete az erdélyi és partiumi református kollégiumok közös tanévynyitója napján, 2024. szeptember 21-én. MTI/Kiss Gábor
Kató Béla, az Erdélyi Református Egyházkerület püspöke a demográfiai fogyás szomorú számadataival szemben a hálaadás fontosságáról beszélt.

„Hálát kell adni, hogy elkészült az új iskolaépület, mert azt mutatja, hogy még van folytatás” – mondta.

Hangsúlyozta, van értelme az építkezésnek, mert vannak örökösök, és hálát kell adni azért, hogy van még gyermek, akinek át lehet adni az örökséget, a nyelvet, a kultúrát, a hagyományt. Arra is kitért, hogy meg kell tanítani a gyerekeket önállóan tájékozódni, kritikusan gondolkodni, így készítve fel őket a jövőre.

Elmondta, az egyházkerület Székelyudvarhelyen a legkorszerűbb iskolát építhette fel, és megköszönte a magyar kormány támogatását.

Aláhúzta: Székelyudvarhely iskolaváros volt és az is marad.

Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke arról beszélt, hogy a református kollégiumok évszázadok óta a hit és tudomány otthonai voltak. Felidézte a székelyudvarhelyi református iskola történetét, és hogy 1948-ban a kommunizmus a többi hasonló tanintézettel együtt felszámolta.

„De hiába vágták ki a fát, a gyökerek megmaradtak” – húzta alá, kijelentve: a református kollégiumokat azért lehetett újraindítani, mert megvoltak a gyökerek és értékek, amikhez vissza lehetett térni.
Nyomatékosította, egy közösség erejét értékei, intézményei, vezetői, és hite, kitartása adják, és Erdélyben ezek megvannak.

Az RMDSZ államfőjelöltje a romániai oktatási rendszer hiányosságaira is kitért, aláhúzva, az oktatásban is a józan észre van szükség.

Tőkés Zsolt, a Baczkamadarasi Kis Gergely Református Kollégium igazgatója elmondta: az új épületet idén szerették volna átadni, és bár elkészült, a bürokrácia miatt még nem vehetik birtokba a gyerekek, remélik, erre mielőbb sor kerülhet. A modern épületben óvoda, osztálytermek, tornacsarnok és sportpálya is helyet kapott.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »