Bedurvult az árvíz Olaszországban, szükségállapotot hirdettek

Bedurvult az árvíz Olaszországban, szükségállapotot hirdettek

Bedurvult az árvíz Olaszországban, szükségállapotot hirdettek Kulcsár Péter2024. 09. 21., szo – 18:13

Szükségállapotot hirdetett szombaton az olasz kormány az északi Emilia Romagna és Marche tartományban az árvizek miatt, és az érintett régiók megsegítésére 20 millió eurós gyorssegélyről is határoztak.

A szükségállapot 12 hónapig lesz érvényben. A 20 millió eurós gyorssegélyt az első legsürgősebb intézkedésekre fordítják majd: a mentési munkálatokra, illetve az alapvető szolgáltatások és az infrastruktúra helyreállítására.

Hírdetés

A több napig tartó heves esőzés következtében számos út víz alá került a két észak-olaszországi régióban. Több mint 2500 embert kellett evakuálni. Több nagyváros, köztük Bologna, Modena, Ravenna és Rimini is érintett.

Az árvízveszély kezelésével kapcsolatban a római kormány bírálta az elárasztott régiók helyi vezetését. Nello Musumeci, a polgári védelemért felelős jobboldali miniszter azzal vádolta meg Emilia Romagna tartomány szociáldemokrata vezetését, hogy nem használták fel megfelelően a már korábban a térségnek juttatott támogatást.

„Valami nem stimmel. Ilyen katasztrofális árvizek nem sújthatják újra meg újra Emilia Romagnát” – jelentette ki a miniszter.

Több árvíz sújtotta terület hasonló problémával szembesült 2023 májusában, amikor a szokatlanul nagy mennyiségű csapadék miatt megáradtak a folyók, és földcsuszamlások alakultak ki. Akkor 17 ember vesztette életét, és több milliárd eurós anyagi kár keletkezett.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »