Tud róla? Extra szabadnapra jogosult, ha egy feltételt teljesít!

Tud róla? Extra szabadnapra jogosult, ha egy feltételt teljesít!

Tud róla? Extra szabadnapra jogosult, ha egy feltételt teljesít! Kulcsár Péter2024. 09. 21., szo – 08:33

Kivenne egy plusz nap szabadságot? Mutatjuk, hogyan lehet!

Szabadnapra jogosultak a munkavállalók abban az esetben, ha a rossz időjárási körülmények miatt nem tudnak bemenni a munkahelyükre. A munkáltatónak fizetett vagy fizetés nélküli szabadságot kell biztosítania, illetve megbeszélhetik, a kieső napot mikor pótolják, de a home office lehetősége is felmerülhet.

A Munka Törvénykönyve általánosságban foglalkozik a munkavállaló részéről a munkavégzés akadályoztatásának kérdésével is, ha az időjárási körülmények miatt nem tud eljutni a munkahelyére, valamint a munkáltató részéről is, ha az időjárási körülmények miatt nem tud munkát adni a munkavállalónak

Hírdetés

– olvasható a munkaügyi minisztérium indoklásában.

A munkáltatónak a fogyatékkal elő alkalmazottaknak legfeljebb egy nap erejéig bérpótlékkal járó szabadságot kell adnia, ha szintén az időjárási viszonyok miatt nem tud saját járművével munkába menni.

Az a munkavállaló, aki a menetrend szerinti tömegközlekedés fennakadása vagy késése miatt képtelen eljutni a munkahelyére, bérmentes szabadságra jogosult. A munkavégzés akadályoztatása a munkáltató részéről is felmerülhet, amennyiben a rossz időjárás gátolja az elvégzendő feladatok kiosztását.

(TASR)


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »