A megértés határain túl: új kiállítás a Limes Galériában (GALÉRIA)

A megértés határain túl: új kiállítás a Limes Galériában (GALÉRIA)

A megértés határain túl: új kiállítás a Limes Galériában (GALÉRIA) Vataščin Péter2024. 09. 20., p – 12:35 Komárom |

„A liminális érzékek melankolikus csendjébe“ vezeti a befogadót a SUBLIMES nevű tárlat, amely javarészt a Magyar Képzőművészeti Egyetem tanárainak és diákjainak munkáiból állt össze.

A festmények és installációk kiállítása mellett a megnyitón Bánhidi Rózsa Bence képzőművész performanszát is láthatták a jelenlevők. Összesen kilenc festő, ill. szobrász (Antal Vivien, Baksai József, Horváth Dániel, Horváth Rita, Jakab Borbála Róza, Kondor Attila, Lentovits Laura, Mézes Tünde és Szalay Péter) mutatják be műveiket az egykori katonatemplom falai között. Zömében a Magyar Képzőművészeti Egyetemhez kötődnek, de van, aki a Pécsi Tudományegyetemről vagy máshonnan érkezett.

Hírdetés

Balla Rita, a galéria vezetője a kiállítás címét (SUBLIMES) magyarázva arra hívta fel a figyelmet, hogy a szónak tág és „folyékony” az értelmezési halmaza, ill. egy sor filozófiai, esztétikai értelmezés kötődik hozzá. A „sublime” fogalma a filozófiai gondolkodásban olyan jelenségek leírására használható, amelyek túlmutatnak az emberi megértés vagy felfogóképesség határain. 

„A kiállításon látható és hallható alkotások a fenséges élményének különböző rétegeit tárják fel. Számomra így teljes a kép. Hiszen mi a fenséges, ha nem a bizsergető titokzatosság, az elengedés melankóliája, a pusztulás rettenete, az időtlenség csendje, a kizökkentés szívdobbanása, vagy az átmenet kimerevedése? A kiállìtás cìme szójáték: játék a galéria nevével és egy nem létező angol kifejezéssel. Ezt a kifejezést így fordítanám magyarra: a fenségességek. Ez a kifejezés utal a sokfajta megközelítésre, és egy szóban összefoglalja azt, ami másképp, szavakkal leírhatatlan, tehát ennek a tudati élménynek a lényegét, jelesül a határhelyzet bizonytalansága általi kényszerű elengedés lélegzetelállítóan felemelő érzetét – mondta a megnyitón a kiállítást kurátora, Horváth Dániel festőművész.

A tárlat október 4-ig tekinthető meg.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »