Szlovákiai szerzőket visz Budapestre a Bázis Egyesület

Szlovákiai szerzőket visz Budapestre a Bázis Egyesület

Szlovákiai szerzőket visz Budapestre a Bázis Egyesület Juhász Katalin2024. 09. 20., p – 10:56

Két év elteltével a Bázis Egyesület ismét szlovákiai szerzőket visz a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválra. Több mint húsz új, szlovákról magyarra fordított művet és öt szlovákiai magyar könyvet mutatnak be a jövő csütörtökön kezdődő rendezvényen.

A nagy látogatottságú, világirodalomra fókuszáló fesztivál idei díszvendége Franciaország, illetve a népszerű izlandi író, Jón Kalman Stefánsson lesz, a külföldi szerzők között pedig olyan neves szlovákiai alkotókkal is találkozhatnak a látogatók, mint például Pavel Rankov, Viliam Klimáček, Silvester Lavrík, Ivana Dobrakovová, Jana Bodnárová, Barbara Hrínová, Balla Margit, Jana Juráňová, Ódor Lajos, Juhász Rokkó vagy Száz Pál. A kí-nálatban szerepelnek Alta Vášová, Etela Farkašová, Michaela Rosová, Simona Smatana, valamint Pavel Vilikovský könyveinek új fordításai is.

Hírdetés

A szlovák szerzők egyes könyveiről szóló beszélgetéseket neves magyar kollégáik (többek közt Závada Pál, Németh Gábor, Horváth Viktor, Hidas Judit, Erdős Virág), irodalomtörténészek (Németh Zoltán, Deczki Sarolta, Balogh Magdolna és mások) vezetik, de jelen lesznek a műfordítók (Mészáros Tünde, György Norbert, Pénzes Tímea, Vályi Horváth Erika) is. Több bemutató foglalkozik majd a gyermekeknek szóló kiadványokkal, például Simona Smatana munkásságával, valamint N. Tóth Anikó és Balla Margit szlovákiai magyar szerzők gyermekkönyveivel.

A Bázis Egyesület standja az ukrán alkotások számára is nyitva áll. Bemutatkoznak a gyermekek háborús traumáiról szóló könyvek és egy, a harcok közepette született, kortárs ukrán költeményekből álló kétnyelvű antológia is. Szerepel a programban a cseh költészet bemutatása, valamint az olyan aktuális kérdésekről szóló eszmecserék, mint a nyomtatott sajtó fenntarthatósága vagy a szerzői csoportosulások és az irodalmi antológiák jelentősége. Az Irodalmi Bázis amellett, hogy teret ad a kortárs szlovák és szlovákiai magyar irodalmi alkotások bemutatásának, egyben a Cseh Köztársaságból, Lengyelországból, Ukrajnából, Németországból és Magyarországról érkező szerzők és fordítók találkozási pontja, lehetőséget biztosít az eszmecserére. A fesztivál első napján a standot Németh Ilona vizuális művész, Závada Pál író, Michaela Ležáková, a budapesti Szlovák Intézet igazgatója és Adéla Gálová, a Cseh Centrum igazgatója nyitja meg.

A Bázis Egyesület projektje a hazai Fond na podporu umenia (Művészeti Alap) és a budapesti Szlovák Intézet támogatásának köszönhetően valósulhat meg.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »